Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Knappt 2 av 10 pratade om tjänstepension vid senaste anställningsintervjun

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Vilken är den bästa löneförmånen på ditt jobb? Troligen är det, för de allra flesta, att arbetsgivaren betalar in tjänstepension. En person född på 1980-talet kan få en tredjedel av sin totala pension från tjänstepensionen.
Men förvånansvärt få frågar om, eller får information från arbetsgivaren om, hur det ser ut med tjänstepensionen på arbetsplatsen.

”Vid din senaste anställningsintervju, tog den du talade med upp tjänstepension?”

Det här är en fråga som har ställts av SIFO till över tusen personer från 15 år och uppåt, som inte gått i pension. Undersökningen genomfördes på uppdrag av alla pensionsaktörer bakom Tjänstepensionens dag, där vi på Pensionsmyndigheten är en av deltagarna. Svaren är häpnadsväckande, förvånansvärt många svarar nej på den frågan. Det här tycker jag är lite märkligt, varför informerar inte arbetsgivare om den största löneförmånen av dem alla?

Män i storstäder pratar oftare tjänstepension

Det är något fler i åldrarna 30 till 49 år (21 procent) än bland andra åldersgrupper som talat om tjänstepension på anställningsintervjun och det är vanligare bland män (19 procent) än kvinnor (14 procent).

Även storstadsområdena (23 procent) utmärker sig något mer än övriga landet när det gäller att prata tjänstepension vid intervjun.

Bland tjänstemän (25 procent) är tjänstepensionen oftare ett samtalsämne under intervjun jämfört med arbetare (13 procent).

Extra fokus på tjänstepensionen 

Den 27 september är det återigen dags för tjänstepensionens dag. Det är en dag att fira för dem som har tjänstepension men också en dag för oss i branschen och er som arbetsgivare att lyfta viktiga frågor kring en viktig löneförmån.

När jag började jobba på ett försäkringsbolag för länge sedan så minns jag tydligt att jag fick en mapp innehållandes alla försäkringar jag omfattades av via min anställning hos dem. Jag fick dessutom en genomgång av tjänstepensionen, hur den fungerade och vilka val jag kunde och behövde göra. Detta borde, enligt min mening, vara standard hos alla arbetsgivare som erbjuder tjänstepension.

Tjänstepensionen allt viktigare för den totala pensionen

Det är inte heller särskilt svårt. Om arbetsgivaren har kollektivavtal så kan både fackförbund och arbetsgivarorganisationer hjälpa till med informationen. Finns inte kollektivavtal så har arbetsgivaren ett viktigt ansvar att tala om hur just deras tjänstepension fungerar, hur pengarna placeras, vilka eventuella försäkringar som ingår och vilka eventuella val man kan eller behöver göra.

Min uppmaning är både riktad till er som är arbetsgivare men också till dig som får ett nytt jobb. Ta alltid upp frågan om tjänstepension, det kommer ha stor betydelse i framtiden för era anställda/för dig som anställd.  

Tjänstepensionens dag

Tjänstepensionens dag har funnits i flera år, och infaller den 27 september varje är. Den skapades för att ge extra fokus och uppmärksamhet kring tjänstepensioner.

Vi på Pensionsmyndigheten försöker tillsammans med andra aktörer inom pensionsbranschen på olika sätt sprida kunskap och information kring att det är viktigt att ha en tjänstepension.  Den kan ha stor betydelse för hur din totala framtida pension kommer att bli, och är den delen av din pension som din arbetsgivare ansvarar för.

Tjänstepensionens dag