Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Jobba längre eller spara själv – två sätt att påverka din pension

| blogg

Det här blogginlägget skrevs för över ett år sedan och kan innehålla information som inte stämmer längre.

Det finns flera sätt att påverka din framtida ekonomi. Ett av dem är att jobba något eller några år efter 65 års ålder, eftersom det ger mer i plånboken för de allra flesta. Ett annat alternativ kan vara att spara själv. 

Att jobba något eller några år efter 65 kan minska behovet av eget sparande eftersom det ökar pensionen för de allra flesta. Det finns två skäl till att månadsbeloppet ökar. Dels för att du fortsätter att tjäna in till din allmänna pension så länge du fortsätter att arbeta, och dels för att den pension du tjänat in fördelas på färre år ju längre du väntar med att ta ut den.

Den tidpunkt du väljer att börja ta ut din pension har alltså stor betydelse för hur stor din pension blir i slutändan.

Om du inte tycker att du får en tillräckligt bra pension kan du välja att antingen arbeta längre, spara själv för att förstärka pensionen eller en kombination av båda.

Hur mycket behöver jag spara?

Vill du inte arbeta längre än till 65? Då kan det vara intressant att jämföra hur mycket du behöver spara själv för att komma upp i samma månadsbelopp som om du arbetat ett eller två år extra. Här visar vi några exempel.

Personen i exemplet är född 1975 och har en genomsnittlig lön på 35 300 kronor i månaden före skatt.

Arbetar till 66 års ålder, ett år extra

  • Ger drygt 1 200 kronor extra i pension per månad hela livet ut, före skatt.
  • För att nå upp till samma livsvariga belopp krävs ett sparande på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring med 330 kronor per månad i 30 år, 680 kronor per månad i 20 år eller 1 510 kronor per månad i 10 år.   

Arbetar till 67 års ålder, två år extra

  • Ger cirka 2 800 kronor extra i pension per månad hela livet ut, före skatt.
  • För att nå upp till samma livsvariga belopp krävs ett sparande på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring med 760 kronor per månad i 30 år, 1 630 kronor per månad i 20 år eller 3 600 kronor per månad i 10 år. 

Hur kan jag spara?

Om du är anställd och har tjänstepension via jobbet kan ett bra alternativ för ett långsiktigt sparande vara att öppna ett investeringssparkonto, ISK, eller att teckna en kapitalförsäkring.

Om du är anställd och saknar tjänstepension kan ett alternativ för ett långsiktigt sparande vara att öppna ett individuellt pensionssparande, IPS, eller teckna en pensionsförsäkring. Om du sparar i någon av dessa sparformer får du som saknar tjänstepension göra avdrag i din deklaration till Skatteverket. 

I alla alternativ ovan kan du sedan välja att spara i till exempel fonder. Ett bra alternativ för ett långsiktigt sparande är att spara i en global aktieindexfond som inte kostar mer än 0,4 procent i totala avgifter per år.

Spara själv till pension – bra att känna till

När kan jag börja ta ut min pension?

Det är du själv som bestämmer när du ska börja ta ut din pension. Det finns ingen fast pensionsålder i Sverige. Enligt de regler som gäller idag kan du tidigast börja ta ut din allmänna pension från och med den månad du fyller 62 år och du har rätt att arbeta fram till 68 års ålder (efter det krävs samtycke från din arbetsgivare).

Här på vår webbplats kan du göra en pensionsprognos där även din tjänstepension och privat pensionssparande ingår. Med den som grund kan du lättare planera och ta det beslut som fungerar bäst för dig.

Gör din pensionsprognos

Att fler lever längre påverkar din pension

Den genomsnittliga livslängden i Sverige ökar. Därför behöver de flesta jobba längre för att få ut samma nivå på pensionsinkomsten som den äldre generationen. Att vi lever längre gör att den pension vi tjänar in under vårt arbetsliv ska fördelas på fler år under vår tid som pensionärer. Det innebär att ju tidigare vi går i pension desto lägre blir månadsbeloppet livet ut.

Mer om pensionsålderns betydelse