Börja med att logga in på pensionsmyndigheten.se för att se hela din pension och hur den påverkas av vid vilken ålder du väljer att börja ta ut den. Därefter kan du se över om du behöver och har möjlighet att spara själv till pensionen.
Att jobba något eller några år efter 65 kan minska behovet av eget sparande eftersom det ökar pensionen för de allra flesta.
Ta reda på om du riskerar att få låg pension
Om du saknar tjänstepension i din anställning, driver eget företag eller jobbar deltid under långa perioder riskerar du att få en låg pension. Det gäller också om du vill gå tidigt i pension eller om du har flyttat till Sverige sent i livet och inte har pension från ett annat land.
Om du tillhör någon av dessa grupper så kan du behöva komplettera det obligatoriska sparandet i den allmänna pensionen och tjänstepensionen med ett eget sparande till pension.
Sprid risken och betala inte för mycket
Ett enkelt sparande till pension kan vara att spara i fonder via ett investeringssparkonto (ISK) eller via en kapitalförsäkring. Ett bra alternativ för ett långsiktigt sparande till pension kan vara att spara i en global aktieindexfond som inte kostar mer än 0,20 procent i totala avgifter per år.
I globala aktiefonder sprids risken över hela världen och sparandet blir inte känsligt för hur enskilda marknader eller branscher utvecklas. En låg avgift gör att ditt pensionskapital inte äts upp av höga avgifter.
Om du har bostadslån kan ett alternativ vara att kombinera långsiktigt sparande med en löpande amortering på lånen. Amorteringen ger dig lägre utgifter som pensionär.
Växla lön mot pension - för dig med hög lön
Löneväxling kan vara kan vara ett alternativ för dig med hög lön. Löneväxling eller löneavstående innebär att du byter ut en del av din lön eller bonus mot till exempel en extra tjänstepension.
Du bör endast löneväxla om du tjänar mer än 537 100 kronor per år före skatt, vilket är gränsen för statlig skatt. Då maximerar du i stort sett sparandet till din allmänna pension och betalar inte statlig skatt. Tänk på att ersättningar som föräldrapenning, sjukpenning, sjukpension via din tjänstepension och inkomstförsäkring via facket kan påverkas negativt vid löneväxling.
Löneväxling kan göras vid ett enstaka tillfälle eller löpande varje månad. Alla får löneväxla om deras arbetsgivare tillåter det. Mer om löneväxling och pension
Kort om pension
Pensionen består av flera delar. Allmän pension består av inkomstpension och premiepension. Den tjänar du in till genom att jobba och betala skatt, eller genom att du har studiebidrag eller andra typer av ersättningar som föräldrapenning eller arbetslöshetskassa.
De allra flesta har även tjänstepension. Det är pension som din arbetsgivare betalar in. Utöver det kan du också ha ett eget sparande till pension.
Det här påverkar din pension:
- hur mycket du tjänar genom hela livet
- om du har tjänstepension
- vid vilken ålder du väljer att ta ut din pension.
När du loggar in på pensionsmyndigheten.se ser du vad du kan få i total pension per månad. Där får du också tips på vad du kan göra och tänka på i olika livssituationer.