Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Monica Zettervall

Pensionsexpert

Pensionstips för dig i 60-års åldern - maxa din framtida pension

| blogg

Vid 60 funderar du kanske över hur du kan skapa de bästa förutsättningarna för livet som pensionär och pensionen börjar troligen kännas lite mer aktuell. Det finns fortfarande saker du kan göra idag som gör att du ökar dina möjligheter till en högre pension senare. Här är några konkreta tips på hur du som är i 60-års åldern kan påverka din framtida pension.

Det som påverkar din framtida pension mest är dina inkomster under hela livet, om du har tjänstepension från din arbetsgivare och vid vilken ålder du börjar ta ut din pension.

Pensionstips

Se över återbetalningsskyddet i tjänstepensionen

I 60-års åldern har hunnit tjäna in en del till din tjänstepension och det är därför bra att fundera över om din familj är i behov av dessa pengar om du skulle dö.   

  • Om du har ett återbetalningsskydd kopplat till din tjänstepension betalas det du hunnit tjäna in till din tjänstepension ut till din familj om du dör. Som familj räknas make, maka, registrerad partner och barn (oavsett ålder).
  • Om du är ensamstående utan barn, om du lever med någon som har högre lön än du eller om du har vuxna barn som klarar sig själva ekonomiskt är det ofta onödigt att ha återbetalningsskydd.
  • Om du väljer att ta bort återbetalningsskyddet ökar din tjänstepension med cirka 6 till 10 procent.

Vem får pengarna om du dör?

Se över fördelningen mellan aktiefonder och räntefonder

Ju närmare du kommer att ta ut dina pensioner, desto större anledning har du att se över risknivån, det vill säga fördelningen mellan aktiefonder och räntefonder, för att inte riskera att dina olika pensioner blir lägre än vad du räknat med.

  • För dig som passerat 60 kan fonder med lägre risk, räntefonder, passa bra. Det gäller framförallt om du fäster stor vikt vid ett stabilt värde som så småningom ger utbetalningar som inte varierar så mycket. Du kan dock behöva ta en viss risk, det vill säga välja aktiefonder till viss del, för att fortfarande få möjlighet till en bättre värdeutveckling. 
  • Den totala risken för ditt samlade pensionssparande ligger på en relativt låg nivå även om du tar en högre risk i premiepensionen och tjänstepensionen. Det beror på att inkomstpensionen, som har störst effekt på din pension och som är den största delen för en medelinkomsttagare, har låg risk.

Sänk avgifterna i ditt fondsparande

Du som fyllt 60 börjar närma dig pension. Det är i de flesta fall inte möjligt att ta ut dina pensioner i en klumpsumma. Därför har avgifterna du betalar för dina fonder stor betydelse, även efter att du så småningom börjar ta ut dina pensioner.

För varje extra krona du betalar i avgifter försvinner lika mycket från din framtida pension. Du går dessutom miste om den extra värdeutveckling som de pengar du betalar i avgifter skulle ha gett över tid. 

  • När du sparar i fonder behöver du kolla upp vad du betalar i så kallad fondavgift eftersom en hög avgift minskar ditt sparande över tid. Ett riktmärke för en låg avgift i en global aktieindexfond är exempelvis 0,20 procent.
  • Det går ofta att byta till billigare aktiefonder i samma kategori inom dina olika pensionssparanden, exempelvis i din premiepension, tjänstepension och i ditt egna sparande till pension. 
  • Du kanske har ett gammalt avdragsgillt pensionssparande i ett individuellt pensionssparande, IPS, eller i en pensionsförsäkring, även där kan det vara bra att se över vad du betalar i fondavgifter. 

Finansinspektionens jämförelsetal för fondavgifter

Jobba längre om du vill och kan

När du har fyllt 60 kan du börja fundera över om du tror att du kan jobba lite längre än vad du kanske hade tänkt, det kan nämligen ge extra pengar i plånboken som pensionär. Ett års extra arbete efter 66 års ålder kan ge dig som har en genomsnittlig lön och snart ska ta ut din pension, mellan 1 500 till 1 800 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut. Jobba längre ger högre pension

Kombinera arbete och pension – bli en jobbonär

Kanske kan du bli en så kallad jobbonär som kombinerar jobb och pension. För en del kan det vara ett sätt att orka och vilja jobba lite längre. Prata med din arbetsgivare om det finns möjlighet att gå ner i arbetstid de sista åren före pension.

Deltidsarbete i kombination med att ta ut pension kommer att ge en högre pension jämfört med om alternativet är att gå helt i pension. Den största ekonomiska vinsten för dig som är jobbonär är dock ofta den lön du får under de år du fortsätter att arbeta och inte ökningen i inkomstgrundad pension. Jobba som pensionär – bli jobbonär

Planera för att ta ut din pension

I 60-års åldern börjar du kanske fundera på att ta ut dina pensioner. Då kan du använda Uttagsplaneraren på minPension.se. I Uttagsplaneraren får du en bra överblick över hela din pension och kan enkelt bestämma dig för hur du vill ta ut dina olika pensioner. Snart dags att ta ut din pension? 

Blogg: Fem tips till dig som planerar att ta ut din pension under 2025

Gör en pensionsbudget

Din pension blir oftast lägre än den lön du hade innan du slutade jobba. Det kan därför vara bra att redan i 60-års åldern se över hur mycket du kommer att få i pension per månad efter skatt samt vilka utgifter du kommer att ha som pensionär.

Konsumentverkets budgetkalkyl

Jag hoppas att du kan ha hjälp av något eller flera av dessa tips!