Så gör du om du inte har tjänstepension | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Så gör du om du inte har tjänstepension

För de allra flesta kommer tjänstepensionen att vara en stor del av den framtida pensionen och är därför viktig. Saknar du tjänstepension är det bra att kompensera för den genom ett eget sparande.

De som har kollektivavtalad tjänstepension via sin arbetsgivare får motsvarande 4,5 procent av månadslönen insatt till sin tjänstepension. Det gäller för inkomster upp till 40 250 kronor (2019). Tjänar du mer än så sätts ofta motsvarande 30 procent av på inkomstdelarna där över. 

Eget sparande

Saknar du tjänstepension i din anställning är det bra om du kan spara själv för att kompensera för den uteblivna tjänstepensionen. Skaffar du ett individuellt pensionssparande (IPS) eller en privat pensionsförsäkring har du rätt att dra av upp till 35 procent av din lön för ditt privata pensionssparande i deklarationen.

Den här typen av pensionssparande är låst fram tills du fyller 55 år. Det innebär att du inte kan komma åt pengarna innan du uppnått den åldern. När du sedan tar ut sparandet under minst fem år beskattas det som inkomst av arbete.  

Spara i fonder

Tänk på att höga avgifter urholkar ditt sparande på lång sikt. När du väljer placering är det viktigt att välja låga avgifter, då har du gjort mycket för att få en så bra pension som möjligt. Ett bra riktmärke på en fondavgift till exempel i ett privat pensionssparande är 0,4 procent.

Räkna ut hur mycket du behöver spara själv

Tjänstepension är en viktig del av din totala pension. Här kan du räkna ut hur mycket en arbetsgivare med kollektivavtal betalar in till de anställdas tjänstepension.

Saknar du tjänstepension kan det vara bra att själv spara varje månad. Hur mycket beror på din lön. 

kr/mån

Betalas in till din tjänstepension

Cirka: 0 000 kr/mån

Vi har räknat på att 4,5 procent av lön upp till 40 250 kronor (2019) sätts av till din tjänstepension. På lönedelar över 40 250 kronor sätts 30 procent av.

Du som är osäker på om du har tjänstepension

Saknar din arbetsplats kollektivavtal är det möjligt att din arbetsgivare ändå har en tjänstepensionslösning för dig. Fråga din arbetsgivare vad som gäller för dig. Du kan också göra vårt test.

Ta reda på om du har tjänstepension

Företagare behöver också spara själv

Har du eget företag som enskild firma eller aktiebolag har du inte tjänstepension som anställda ofta har. För att kompensera den uteblivna tjänstepensionen bör du spara motsvarande 4,5 procent av din månadslön upp till 40 250 kronor (2019). Tjänar du mer än så behöver du spara mer.

Så gör du som företagare