Så gör du om du inte har tjänstepension | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Så gör du om du inte har tjänstepension

Tjänstepensionen kommer att vara en stor del av din framtida pension och är därför viktig. Saknar du tjänstepension finns det sätt att kompensera.

De som har kollektivavtalad tjänstepension via sin arbetsgivare får motsvarande 4,5 procent av månadslönen insatt till sin tjänstepension. Det gäller för inkomster upp till 39 063 kronor (2018). Tjänar du mer än så sätts ofta motsvarande 30 procent av på inkomsterdelarna där över. 

Du kan göra avdrag om du saknar tjänstepension

Saknar du tjänstepension i din anställning är det bra om du kan spara själv för att kompensera för den uteblivna tjänstepensionen. När du saknar tjänstepension från din arbetsgivare har du dessutom rätt att göra avdrag för ditt pensionssparande. Förutsatt att du skaffar individuellt pensionssparande (IPS) eller en privat pensionsförsäkring har du rätt att dra av för ditt privata pensionssparande upp till 35 procent av din lön i deklarationen.

Den här typen av pensionssparande är låst fram tills du fyller 55 år. Det innebär att du inte kan komma åt dessa pengar innan du uppnått den åldern. När du sedan tar ut sparandet under minst fem år beskattas det som inkomst av arbete.  

Avgiften är viktig när du väljer fonder

Tänk på att höga avgifter urholkar sparandet på lång sikt. När du väljer placering är det viktigt att välja låga avgifter. Då har du gjort mycket för att få en så bra pension som möjligt. Ett bra riktmärke på en fondavgift till exempel i ett privat pensionssparande är 0,4 procent.

Räkna ut hur mycket du behöver spara själv

Tjänstepension är en viktig del av din totala pension. Här kan du räkna ut hur mycket en arbetsgivare med kollektivavtal betalar in till de anställdas tjänstepension.

Saknar du tjänstepension kan det vara bra att själv spara varje månad. Hur mycket beror på din lön. 

kr/mån

Betalas in till din tjänstepension

Cirka: 0 000 kr/mån

Vi har räknat på att 4,5 procent av lön upp till 39 063 kronor (2018) sätts av till din tjänstepension. På lönedelar över 39 063 kronor sätts 30 procent av.

Du som är osäker på om du har tjänstepension

Saknar din arbetsplats kollektivavtal kan din arbetsgivare ändå ha en tjänstepensionslösning för dig. Är du osäker på vad som gäller för dig kan du fråga din arbetsgivare eller göra vårt test.

Ta reda på om du har tjänstepension

Företagare behöver också spara själv

Har du eget företag som enskild firma eller aktiebolag har du inte tjänstepension som en vanlig anställd. För att kompensera den uteblivna tjänstepensionen bör du spara motsvarande 4,5 procent av din månadslön upp till 39 063 kronor (2018). Tjänar du mer än så behöver du spara mer.

Så gör du som företagare