Ta hand om din premiepension | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Ta hand om din premiepension

Din allmänna pension består av inkomstpension och premiepension. Din premiepension sparar du i fonder men du behöver bara välja premiepensionsfonder om du själv vill. Gör du inte ett val själv placeras pengarna i statens fondportfölj AP7 Såfa.

Det finns flera olika sätt att ta hand om sin premiepension.

Inte välja själv

Väljer du inte fonder själv placeras dina pengar i statens fondportfölj AP7 Såfa.  Den portföljen består av en aktiefond och en räntefond och anpassar automatiskt risknivån efter din ålder. Ju närmare pension du kommer desto mer av din premiepension flyttas över från aktiefond till räntefond.

Välja någon av statens fondportföljer

Väljer du en fondportfölj som staten förvaltar åt dig finns de färdiga fondportföljerna – AP7 Offensiv, AP7 Balanserad och AP7 Försiktig. De är döpta efter hur hög risken är i portföljen. Du kan också välja statens fondportfölj AP7 Såfa.

Sök och välj fonder själv

Sök bland vårt utbud som består av drygt 800 fonder. Du kan sortera fram fonder utefter olika kriterier som intresserar dig. Du kan bland annat sortera på inriktning på fond, fondavgift eller välja bort fonder som investerar i till exempel vapen, fossila bränslen och alkohol. 

Sök fonder på vårt fondtorg

Mer om AP7 Såfa

Stöd för ditt fondval

Du kan få stöd när du ska välja vilka olika typer av fonder som passar dig i ditt sparande. Det kan till exempel vara bra att tänka på vad som gäller när det kommer till risk, fondavgift och helheten i ditt premiepensionssparande.

Stöd för ditt fondval

Mer om fonder

Tänk på att välja fonder med låga avgifter

Gör du egna fondval bör du välja alternativ med låga avgifter. Avgifterna urholkar annars ditt sparande på lång sikt. För en inkomsttagare med 25 000 kronor i månadslön kan avgifter på en procent gröpa ut sparandekapitalet med cirka 72 000 kronor under en sparandetid på 30 år.

Ta hjälp av fondvalsverktyg för kostnad

Välj risknivå när du väljer fonder

Den totala risken i ditt pensionssparande är relativt låg. För de flesta är inkomstpensionen den största delen av pensionen, tjänstepensionen och premiepensionen en mindre del. Pensionssparande är ett långsiktigt sparande, du kan därför ta en något högre risk i till exempel premiepensionen för att kunna uppnå en högre förväntad värdeutveckling.

När du börjar närmar dig uttag av din pension är det ändå viktigt att du ser över och eventuellt minskar risknivån i fondvalen för din premiepension och tjänstepension. En hög risknivå kan annars göra att dina pensionsutbetalningar varierar mycket mellan olika år medan en lägre risknivå ger dig jämnare men kanske totalt sett lägre pension.

Generellt kan du också ta en högre risk i ditt fondsparande när du är ung och har lång tid kvar till din pension än när du är äldre och har börjat ta ut din pension.

Ta hjälp av fondvalsverktyg för risk

Tänk på det här innan någon annan väljer fonder åt dig

Det finns företag som mot en avgift erbjuder sig att förvalta din premiepension. Företaget väljer och byter fonder åt dig. Köper du förvaltningstjänster för din premiepension är det troligtvis en dålig affär. Det är inte sannolikt att förvaltningsföretaget får till en värdeutveckling som dels överstiger din avgift till dem, dels ger en bättre värdeutveckling än vad du fått om du valt fonder själv eller inte gjort något alls.

Fondrådgivare och förvaltningstjänster

Sammanfattning

  • Det finns olika sätt att ta hand om premiepensionen på. Tre sätt är: inte välja fonder själv, välja någon av statens fondportföljer eller sök och välj fonder själv.
  • Gör du egna fondval bör du välja alternativ med låga avgifter och se över vilken risknivå du vill ha på ditt fondsparande.