Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Deltidsfällan - hur kan jag bli kompenserad?

| blogg

Kvinnor som jobbar deltid under många år får ofta sämre pension. Så enkelt är det. Vi får ibland frågan om hur mycket pengar man behöver kompensera  med i ett eget pensionssparande, om man till exempel väljer att jobba deltid under en lång period när barnen är små.

Om du arbetar deltid många år för att ta hand om barn eller anhöriga blir din pension lägre. Det beror på att din pension beräknas på hela livets inkomster. Deltidsarbete under långa perioder kan också göra att din löneutveckling blir sämre, och det i sin tur leder till en lägre pension.

Jag fick en fråga från en kvinna som jobbar deltid och lever med en man som både tjänar mer än henne och som jobbar heltid. ”Ja, men hur kan jag se till att bli kompenserad då?” undrade hon.

Om ni inte kan dela på deltidsarbetet så kan din partner föra över sin framtida premiepension till dig. Det går bara att göra om ni är gifta, alltså inte till sambo. Ni kan också komplettera med ett separat sparande. Det kan ni skriva som enskild egendom, det gör ni till exempel hos er bank. När ni skriver ett sparande som enskild egendom så innebär det att pengarna är dina även om det skulle bli så att ni skiljer er.

Läs gärna mer i mina tidigare inlägg Från föräldrapussel till pension och Vet du om du får pension inbetald när du är föräldraledig?

Exempel

Om vi tänker oss en person som tjänar 25 000 kronor per månad när den jobbar heltid. Så går den här personen ner och jobbar 75 procent, då tjänar den istället 18 750 kronor per månad.

Personen förlorar då 1 356 kronor per månad i avsättning till pension. Kanske är det ungefär det beloppet som då behöver sparas extra per månad.  

Så här har vi räknat:

Mellanskillnaden mellan 25 000 kronor och 18 750 kronor är 6 250 kronor. Det är alltså på 6 250 kronor som personen inte får några avsättningar till sin allmänna pension och tjänstepension. Underlaget för allmän pension, den pensionsgrundande inkomsten, är 93 procent av bruttoinkomsten. I exemplet ovan blir det alltså 93 procent av 6 250 kronor, vilket ger 5 813 kronor. Av det så är det 18,5 procent som går till den allmänna pensionen, alltså 1 075 kronor.

För tjänstepensionen så är det hela beloppet på 6 250 kronor som är pensionsgrundande. Om vi tittar på hur mycket en vanlig anställd får avsatt till sin tjänstepension så brukar det handla om 4,5 procent av lönen. Alltså blir det 4,5 procent av 6 250 kronor, vilket ger 281 kronor.

Totalt 1 356 kronor per månad.

Viktiga siffror

  • 31 % av alla kvinnor jobbar deltid, siffran för män är 11 %
  • Kvinnor tar i genomsnitt ut 2 av 3 VAB-dag
  • Kvinnor tar ut 76 % av föräldrapenningdagarna, medan män tar ut 24 %