Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Långt kvar till pension – därför ska du bry dig

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Det är helt normalt att pensionen inte är det man har högst upp på listan när man är ung och knappt hunnit ut på arbetsmarknaden, men samtidigt är det lite för sent att sätta sig in i hur pensionen fungerar först när man väl ska gå i pension.  Så när är det dags att börja tänka pension?

Vid vilken ålder är det bäst att skaffa pensionskoll?

När man jobbar med pension är det lätt att utgå ifrån att alla känner till hur pensionen funkar – hur man tjänar in till den, vad som avgör hur mycket man får och vilka möjligheter man själv har att påverka storleken på den.

Tyvärr är det inte så! Många har både ett lågt intresse och ganska låg kunskap om pension. Vilket är synd, då det kan räcka med några minuters fokus på frågan för att få veta det viktigaste för din ålder och din livssituation. Loggar du in på Mina sidor här på vår webb kan du få tips anpassade efter just det.

Är du ung kan det vara bra att börja tänkt pension när du söker ditt första jobb. Du behöver inte ha full pensionskoll, men här är några saker du kan ha i bakhuvudet redan från början.  

3 tips till dig som är på väg ut i arbetslivet

  • Det är din inkomst genom hela livet som påverkar din framtida pension, så lönen är viktig. Även om du inte kan få en hög ingångslön på första jobbet så tänk på din löneutveckling framåt. Får du nya  arbetsuppgifter eller byter jobb så har du i många fall chans att förhandla upp din lön. 

  • Kolla alltid om du får tjänstepension via jobbet. Finns det kollektivavtal på din arbetsplats kan du räkna med att du får tjänstepension. Men kolla alltid vad som gäller. När du är på väg ut i arbetslivet så kanske du inte har möjlighet att ställa krav på tjänstepension direkt, men kan du välja en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension så gör det.

    Några år utan tjänstepension är ingen fara, men jobbar du länge i en bransch där tjänstepension saknas så behöver du troligen kompensera med ett eget sparande. En tjänstepension kan ge 20-30 procent mer för din totala pension den dag du börjar ta ut den, så det är en förmån som är värd mycket.

  • Hur länge kommer du att jobba?
    Det är troligen inget du varken vill eller kan bestämma när du är i början av ditt yrkesliv, men tänk på att ju tidigare du tar ut din pension desto längre ska dina intjänade pensionspengar räcka.

    Vi lever allt längre och är ofta friska och aktiva längre upp i åldrarna än förr. Ett eller två år extra i arbetslivet, på deltid eller heltid, kan göra stor skillnad för storleken på din framtida pension.  Även om du inte kommer att vilja eller kunna jobba längre är det bra att i god tid ha koll på vad som påverkar din egen pension.

Du får ett bonustips också. Om du har några frågor om pension, nu eller i framtiden, så kan du alltid vända dig till oss.

Kontakta vår kundservice