Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Nu blir din tjänstepension ännu viktigare – kan skilja tusenlappar mellan avtal

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Olika tjänstepensionsavtal, som ger olika stora inbetalningar från arbetsgivare till sina anställda, kommer innebära att det kan skilja flera tusen i månaden mellan någon som jobbar exempelvis inom privat sektor jämfört med någon som jobbar statligt.

Nya tjänstepensionsavtal för de som jobbar statligt och är födda 1988 eller senare ger tusenlappar mer.

Det har kommit några nya tjänstepensionsavtal de senaste åren, bland annat för de som jobbar statligt och är födda 1988 eller senare. Det är ett avtal där arbetsgivaren betalar in 6 procent av din lön, upp till en månadslön på 37 800 kronor (2017), till din tjänstepension. Tjänar du över det betalar arbetsgivaren även 31,5 procent på den lön som kommer över 37 800 kronor (2017).

Om man jämför det med vad en arbetsgivare betalar in för en person som jobbar som privatanställd arbetare så är det istället 4,5 procent av lönen upp till 37 800 kronor (2017) och 30 procent på det man eventuellt tjänar över det.

Kan skilja tusenlappar mellan olika avtal

Det kan låta lite med 1,5 procents skillnad i inbetalningar, men låt oss jämföra hur det skulle slå på pensionen, i ett enkelt exempel, mellan den som får 4,5 procent av sin lön till tjänstepensionen och den som istället får 6 procent. Jag har tagit en person som är född 1990, börjar jobba vid 23 års ålder, går i pension vid 67 års ålder och som idag har en lön på 25 000 kronor i månaden före skatt. 

Hög lön gör skillnaden ännu större

Med exakt samma beräkning och förutsatt att personen ifråga jobbar kvar inom samma avtal hela sitt yrkesliv så skiljer det hela 3 400 kronor per månad, livet ut, i tjänstepension. Med den enkla anledningen att man har jobbat inom olika avtal och därför fått olika inbetalningar till sin tjänstepension. Med högre lön blir skillnaden ännu större.

Om du helt saknar tjänstepension på jobbet så handlar det om många fler tusenlappar du går miste om i pension.

Tjänstepensionen blir en allt viktigare förmån

Alltså borde då alla som kan välja ett jobb inom staten för att få en bättre tjänstepension? Nej, det är väl inte riktigt det jag vill komma fram till, men att tjänstepensionen kommer bli allt viktigare för en yngre generation är det inget tvivel om. Frågan är om de kommer ihåg att ta upp frågan med sin arbetsgivare när de förhandlar om lön och förmåner.

Tre tips för din tjänstepension

  • Ta reda på hur tjänstepensionen ser ut där du jobbar
  • Förhandla, ibland finns det förhandlingsläge, om du exempelvis inte får den löneökning som du väntat dig, fråga om du istället kan få högre avsättningar till tjänstepensionen
  • Om du saknar tjänstepension – försök få upp din lön och spara själv

Kompletterande inbetalning till tjänstepension/flexpension

Det finns kollektivavtal i vissa branscher där arbetsgivaren sätter av en viss procent som komplettering till den anställdes befintliga tjänstepension.

Denna extra avsättning är vanlig inom industrin, men flera fackförbund driver frågan om högre avsättningar även inom andra avtalsområden.