Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Pensioner hetare än någonsin

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Det är mycket diskussioner kring pensioner nu. Jämställda pensioner, pensionsålder och extra inbetalningar till tjänstepension för att nämna några. Här ger jag dig min spaning.

Jämställda pensioner

Kvinnors lägre inkomster under livet leder till lägre pension. Männen är vinnarna och kvinnorna förlorarna. Därför har Pensionsgruppen*, som redan gör en översyn av pensionerna, startat det nya delprojektet ”Jämställda pensioner”. Målet är att ge förslag på vad som skulle kunna jämna ut skillnaderna.

Pensionssystem är könsneutral, det vill säga det spelar ingen roll vilket kön du har, det du tjänar under livet påverkar din slutliga pension. Om inkomstskillnaderna jämnades ut, alltså om män och kvinnor jobbar lika många timmar och har lika lön, skulle också skillnaden mellan män och kvinnors pension jämnas ut.

Tyvärr har inte så mycket hänt på den fronten de senaste 20 åren sedan det nya pensionssystemet infördes. Jag antar att det är därför Pensionsgruppen har insett att man behöver göra något.

*Pensionsgruppen bereder alla politiska förslag om pensionssystemet och representeras av allianspartierna samt socialdemokraterna och miljöpartiet.

Pensionsålder

I april 2013 lämnade pensionsåldersutredningen sitt slutbetänkande ”Åtgärder för ett längre arbetsliv”. Där lyfte man frågor om arbetsmiljö, möjlighet för äldre att bevara och utveckla sin kompetens, ökad information, göra det mer lönsamt att jobba längre upp i åldrarna och att motverka åldersdiskriminering. Man lämnade också förslag på att höja olika pensionsåldrar som jag skrivit om tidigare.

Det har inte hänt särskilt mycket hittills. Vilka alternativ finns egentligen för de som ska gå i pension?

  • Att jobba längre?
  • Att klara sig med en lägre pension?
  • Att spara mer?

​Eller ska politiker och arbetsmarknadens parter ordna detta genom mer inbetalningar till allmän pension och tjänstepension? Och vad kommer det i sådant fall att kosta?

Det är många och svåra frågor, men att något behöver göras är nog de flesta överens om. Dessa frågor och mycket mer kommer jag att diskutera i Almedalen nästa vecka. Efter det tar jag semester, om du vill ses vi igen i augusti. Trevlig sommar så länge!