Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Gästblogg

Marcus Lindenius

Pensionsexpert

Vi blir äldre och äldre – statistik visar att vissa har större chans att bli äldre än andra

| gästblogg

Du har säkert hört talas om att vi i Sverige lever allt längre. Fler och fler kommer att få uppleva sin egen 100-års dag. Men vissa har större chans än andra att bli gamla om man ser till statistiken – och det kan vara tänkvärt när du väljer utbetalningstid för din tjänstepension.

Om man bara ser till statistiken finns det några olika faktorer som visar sig ha betydelse för hur gammal du kommer att bli. 

Kön och var du bor spelar roll

Den troligen mest kända faktorn är att könet har betydelse för hur gammal du blir. Är du kvinna så har du statistiskt sett större chans att bli äldre. Medellivslängden för en kvinna är 84 år, vilket är att jämföra med 80,3 för män. (Men det kan också tilläggas att männens medellivslängd ökar snabbare än kvinnors. Under den senaste 5 åren har männens livslängd ökat med ett år och kvinnors med 0,6 år)

Utöver det spelar det faktiskt också roll var i landet du bor. Generellt sett är medellivslängden högre i södra Sverige i jämförelse mot norra Sverige. Exempelvis lever kvinnor i Hallands län knappt ett år längre än medellivslängden i Sverige, och män i Norrbotten 1,5 år kortare än medellivslängden.

Och vid en jämförelse mot övriga Europa så hamnar Sveriges kvinnor på elfte plats i förväntad livslängd och män på en sjunde plats. De spanska kvinnorna blir äldst i Europa med en medellivslängd på 86,2, respektive de isländska männen med en medellivslängd på 81,3 år. 

Utbildningsnivå också av betydelse

Det finns också en skillnad i hur länge du förväntas leva utifrån den utbildningsnivå du har. Ju mer utbildad du är ju längre lever du statistiskt sett. Och skillnaderna i livslängd kopplat till utbildning har också ökat på senare år. De med utbildning drar ifrån i livslängd.

Exempelvis lever en man med eftergymnasial utbildning drygt 2 år längre än en kvinna med förgymnasial utbildning.

Utbetalning av pensionen

Din allmänna pension betalas alltid ut så länge du lever, vilket gäller både din inkomstpension och premiepension.

När det däremot gäller din tjänstepension och/eller din privata pensionsförsäkring kan du välja en kortare utbetalningstid, exempelvis att den betalas ut under 5 år. Det kan då vara värt att tänka på att du kanske blir 100 år, och då är det en god affär att även låta tjänstepensionen betalas ut livsvarigt. Det finns nämligen ett försäkringsskydd i livsvarig utbetalning, som innebär att oavsett hur gammal du blir ska försäkringen utbetalas livet ut.

Så även om det känns lite märkligt att tänka på din förmodade livslängd, kan det vara tänkvärt när du funderar på utbetalningstid för din tjänstepension och/eller privata pension.

Statistiska centralbyråns demografiska rapport hittar du här