Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Dags för utlandspensionärer att intyga att de lever

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Denna vecka inleds årets utskick av levnadsintyg till personer med svensk pension som är bosatta utomlands. I år kan de som har svensk e-legitimation lämna sina levnadsintyg elektroniskt.

Är du bosatt utanför Sverige och har svensk pension? Då behöver du intyga att du lever för att du ska fortsätta få din svenska pension utbetald. Detta gör du en gång per år genom att skicka in ett så kallat levnadsintyg till Pensionsmyndigheten.

I vissa länder sker detta automatiskt genom ett elektroniskt utbyte mellan länderna. I övriga länder får du ett pappersbrev skickat till dig som du måste skicka tillbaka med underskrift från exempelvis en svensk ambassad.

För 2017 är det totalt 151 970 personer utanför Sverige som får svensk pension, fördelade på 164 länder. Det är en ökning med 4 523 jämfört med förra året. Flest utlandspensionärer med svensk pension bor i Finland, Tyskland och Norge.

Länder med flest utlandspensionärer 2017
Land Antal pensionärer

Finland

55 486

Tyskland

16 365

Norge

14 837

Danmark

  9 546

USA

  6 521

Spanien

  6 418

Grekland

  5 053

Storbritannien

  3 768

Frankrike

  3 510

Beksrivning flöde för hur man gör för att lämna levnadsintyg

Möjligt att lämna levnadsintyg med e-legitimation

Årets stora nyhet är att det nu är möjligt att lämna levnadsintyg elektroniskt för den som har en svensk e-legitimation.

-        Möjligheten att lämna levnadsintyg elektroniskt underlättar för alla inblandade, med den reservationen att det bara fungerar med svensk e-legitimation., säger Per Henriksson, verksamhetsutvecklare på Pensionsmyndigheten.

-        Liksom tidigare har vi ett utbyte med pensionsinstitutionerna i Danmark, Finland, Norge, Tyskland, USA, Polen och Storbritannien. Det innebär att de flesta som bor där och har svensk pension inte behöver lämna levnadsintyg, säger Per Henriksson.

Så fungerar levnadsintyg

Levnadsintyget är ett sätt för den som är bosatt utanför Sverige att intyga att man fortfarande lever. Det gäller den som har allmän pension eller efterlevandepension från Pensionsmyndigheten samt sjuk- eller aktivitetsersättning eller arbetsskadelivränta från Försäkringskassan. Levnadsintyget skickas årligen ut till alla berörda som inte kan identifieras som fortfarande levande genom det elektroniska utbyte som sker med vissa länder.

Den som får intyget kan välja mellan att söka upp svensk ambassad eller konsulat, svenska kyrkan, utländsk socialförsäkringsinstitution, notarius publicus, utländsk polismyndighet eller utländsk registerförande befolkningsmyndighet för att få levnadsintyget ifyllt.

Logga in och lämna levnadsintyg med e-legitimation

För vidare information

Per Henriksson, verksamhetsutvecklare, 072-210 24 25
Malinda Flodman, pressekreterare, 072 - 210 13 51
Pressjour kvällar och helger: 010-454 30 00