Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Mer än hälften av de som sparar privat till pensionen riskerar dubbel beskattning efter nyår

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Avdragsrätten för privat pensionssparande upphör vid årsskiftet. Enligt en ny undersökning som Pensionsmyndigheten har låtit göra känner nästan hälften av de tillfrågade inte till detta. Mer än hälften av de som har ett pensionssparande idag har inte förändrat sitt sparande, eller vet inte om de har gjort någon förändring. Och av de som har vidtagit en åtgärd är det 1 av 3 som endast har avslutat sitt sparande och inte bytt sparform.

I dag presenterar Pensionsmyndigheten en ny undersökning om hur människor har agerat med anledning av att avdragsrätten efter nyår försvinner för privata pensionsförsäkringar och individuellt pensionssparande, IPS.

– Det är oroande att så pass många uppger att de inte har gjort någon förändring. Om man inte byter sparform nu så kommer man att få betala dubbel skatt på sina sparpengar, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten och fortsätter:                                                   

– Det viktigaste är att avsluta eventuella autogiron till privata pensionssparanden och istället välja en annan sparform. Välj sparalternativ med låga avgifter.

Pensionsmyndigheten har uppdaterat sin konsumentvägledning där man kan få konkreta tips och jämförelser mellan olika sparformer.

– Ett alternativ för ett långsiktigt sparande kan vara att spara på ett investeringssparkonto (ISK), ett annat kan vara att spara i en kapitalförsäkring. Har du bolån så kan ett alternativ vara att kombinera sparandet med amortering på lånen, säger Karin Grettve Odenfors, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Ha koll på avgifterna

Pengarna som redan sparats med avdragsrätt, i pensionsförsäkring och IPS, ligger kvar i de gamla sparformerna.

– Efter nyår gäller det att ha koll på fondavgifter och eventuella fasta och rörliga försäkringsavgifter i både nytt och gammalt sparande, säger Karin Grettve Odenfors.

Globala aktiefonder med låga avgifter kan vara bra alternativ för ett långsiktigt sparande, till exempel indexfonder med avgifter kring 0,4 procent. Pengarna i de gamla sparformerna går i de flesta fall att flytta men bara till samma sparform. Flytt av pensionspengar är ofta förknippat med en avgift. 

– Kolla alltid upp storleken på flyttavgiften innan du flyttar, eller låter någon annan flytta, ditt pensionskapital, säger Karin Grettve Odenfors.

Gå i pension senare ger högre pension

Ett alternativ eller komplement till att spara, är att gå i pension senare. Att jobba ett år längre och gå i pension vid 66 års ålder kan för en medelinkomsttagare betyda cirka 1 600 kronor mer i pension före skatt per månad. För att få samma belopp i pension resten av livet från ett eget sparande behövs ett månadssparande på nästan 2 300 kronor om man börjar spara vid 55 års ålder, drygt 900 kronor per månad om man börjar spara vid 45 års ålder samt drygt 400 kronor om man börjar spara vid 35 års ålder.

Avdragsrätten finns kvar för vissa

Efter nyår finns däremot avdragsrätten kvar för anställda som saknar tjänstepension från sin arbetsgivare och dem som bedriver aktiv näringsverksamhet. De får spara motsvarande 35 procent av inkomsten upp till en ganska hög nivå. Denna grupp bör undvika att göra avdrag för privat pensionssparande så länge de tar ut en lön eller har en vinst som är lägre än 36 942 kronor i månaden (2015). På så sätt maximerar de i stort sett sin allmänna pension och hamnar under gränsen för statlig skatt.

Pensionsmyndighetens undersökning om pensionssparande

 • 48 procent av de tillfrågade har ett privat pensionssparande idag
 • 45 procent av de tillfrågade känner inte till att avdragsrätten upphör vid årsskiftet
 • 31 procent av de som har ett privat pensionssparande idag känner inte till att avdragsrätten upphör vid årsskiftet
 • 57 procent av de som har ett privat pensionssparande idag uppger att de inte har vidtagit några åtgärder eller att de inte vet om det vidtagit någon åtgärd
 • 35 procent av de som vidtagit en åtgärd har avslutat sitt pensionssparande utan att byta sparform

Fakta om avdragsgillt pensionssparande

 • Begränsad avdragsrätt för privat pensionssparande infördes 1973
 • Mer än var tredje person sparar i ett avdragsgillt privat pensionssparande i dag, det handlar om totalt cirka två miljoner personer
 • De sparar i snitt 490 kronor per månad
 • Den privata pensionen för dagens pensionärer motsvarar cirka 5 procent av deras totala pension, i snitt 856 kronor per månad

Vad konsumenter bör tänka på efter nyår

 • Gör en pensionsprognos på www.minpension.se för att få en uppfattning om storleken på din framtida pension
 • Avsluta insättningar till det avdragsgilla pensionssparandet, det vill säga till privat pensionsförsäkring samt individuellt pensionssparande, IPS
 • Byt sparform för ditt eventuella fortsatta sparande
 • Ett alternativ för ett långsiktigt sparande är att spara i ett investeringssparkonto (ISK), ett annat alternativ kan vara kapitalförsäkring
 • Har du bolån kan ett alternativ vara att kombinera månatligt sparande med löpande amortering på lånen
 • För ett långsiktigt sparande kan globala aktiefonder med låga avgifter, till exempel aktieindexfonder, vara bra alternativ
 • Ha koll på avgifterna - ett sparande i globala aktieindexfonder bör inte kosta mer än 0,40 procent
 • Att gå i pension senare innebär också en högre pension

Fakta om undersökningen

Sifo har på uppdrag av Pensionsmyndigheten genomfört 1070 telefonintervjuer. Studien är representativ för den svenska befolkningen över 16 år som inte tagit ut ålderspension. Intervjuerna genomfördes 26/10-5/11 2015.

För vidare information

Monica Petersson, pensionsexpert, 072-210 22 37
Karin Grettve Odenfors, analytiker, 072-210 20 76