Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Monica Petersson bloggade hem titeln som årets pensionsspecialist

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Monica Petersson på Pensionsmyndighetens har röstats fram till årets pensionsspecialist, för att hon” bloggar om pension på ett enkelt sätt” och ”föredömligt beskriver hur aktörer i branschen tjänar pengar på att de flesta människor tycker att pensioner är svårt och att många vill slippa att välja.” Generaldirektör Katrin Westling Palm är glad över utmärkelsen som sätter fokus på Pensionsmyndighetens uppdrag att stärka konsumenternas ställning.

Nätverket för pensionsspecialister, bildat 2000 och med 140 medlemmar, utsåg på tisdagskvällen Monica Petersson på Pensionsmyndigheten till Årets pensionsspecialist 2014. Även prenumeranter på tidningen Pensioner & Förmåner kunde rösta. Motiveringen löd:

"Monica Petersson bloggar om pension på ett enkelt sätt, så att alla förstår.

Hon beskriver föredömligt hur aktörer i branschen tjänar pengar på att de flesta människor tycker att pensioner är svårt och att många vill slippa att välja."

– Jag är väldigt stolt över att ha blivit framröstad till årets pensionsspecialist. Jag tror att det beror på att jag har ett tydligt konsumentfokus. Jag gör mitt bästa för att beskriva pensioner på ett objektivt och enkelt sätt, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Konsumentuppdrag från regeringen

– Det är roligt att vår utåtriktade pensionsexpert Monica Petersson har utsetts till årets pensionsspecialist. Hennes arbete är en viktig del i vårt uppdrag att stärka pensionssparare och pensionärer som konsumenter. Vi vill vara en tydlig motvikt till kommersiella intressen genom att sätta pensionssparares och pensionärers intressen först, säger Katrin Westling Palm, generaldirektör.

– Viktiga utgångspunkter för oss är att de flesta individer inte agerar ”rationellt” i finansiella frågor och att de varken kan eller vill välja. Därför behöver de bli vägledda i en riktning som är till fördel för dem som konsumenter. Vi tycker att branschen blir bättre och bättre, och att det blir fler och fler som sprider det vettiga grundbudskapet att det viktigaste för den framtida pensionen är att arbeta, betala skatt och ha tjänstepension.

Inkomsterna påverkar pensionen

Via sin blogg Monicas Pensionsblogg, twitterkonto samt telefon och e-post får Monica Petersson en hel del frågor om pension från både privatpersoner och journalister. 

www.pensionsmyndigheten.se/MonicasPensionsblogg 

Monicas twitterkonto 

– De vanligaste frågorna handlar om hur man kan påverka sin pension, både under sitt arbetsliv men också inför att man ska börja ta ut pensionen. Det är faktiskt ganska enkelt, det är de inkomster du har under ditt liv som påverkar storleken på din pension. Det viktigaste för pensionen är att jobba heltid så mycket som möjligt och att ha tjänstepension hos sin arbetsgivare, säger Monica Petersson.

2015 har avdragsrätten för privat pensionssparande sänkts och upphör troligtvis helt under 2016. Det är därför viktigt för de som har ett avdragsgillt pensionssparande att de ser över sitt sparande till pension, något som Monica Petersson bloggat om flitigt.