Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Få koll på din framtida pension

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Fyra av tio svenskar tycker att pensionssystemet är svårt att förstå och lika många säger att de inte vet vilka delar pensionen består av. Det visar vår undersökning om attityder och kunskaper kring pensioner. Här ger vi dig tips på hur du får koll på din framtida pension och vad du kan göra för att påverka den. 

Pensionen består för de flesta av tre delar – allmän pension, tjänstepension och eventuellt eget sparande till pension. Din allmänna pension består av inkomstpension och premiepension. Premiepensionen är den mindre delen som du själv väljer om du vill placera genom egna fondval eller om du låter pengarna ligga kvar i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa.

AP7 Såfa - det statliga förvalsalternativet i premiepensionen

Hur mycket du får i allmän pension beror på vilka inkomster du haft genom hela livet. För den som inte har haft någon inkomst, eller har haft låga inkomster, finns ett grundskydd som ska garantera en rimlig levnadsnivå. Det är också viktigt att du har tjänstepension via jobbet.

För egna företagare och andra som saknar tjänstepension via sin anställning är det viktigt med ett eget sparande till pension.

Har du tjänstepension?

Jobba längre ger högre pension

En av de saker som påverkar storleken på din pension är vid vilken ålder du väljer att börja ta ut den. 

Tre av tio planerar att jobba något eller några år längre för att få högre pension.

Idag lever vi nästan tre år längre än när nuvarande pensionssystem infördes på 90-talet. Pensionsåldern har däremot varit nästan konstant. Den pension vi har tjänat in behöver då betalas ut under fler år, vilket innebär lägre belopp per månad. 

Så mycket ökar den totala pensionen per månad vid olika pensionsåldrar

Månadslön

66 år

67 år

68 år

69 år

70 år

Upp till 44 375 kronor
(7,5 inkomstbasbelopp)

6%

14%

23%

23%

43%

Mina sidor ger dig enkel koll

I februari och mars skickas det orange kuvertet ut till landets pensionssparare. Kuvertet är ditt årsbesked med information om hur mycket du hittills har tjänat in till din allmänna pension, det vill säga inkomstpension och premiepension.

För att få enkel koll på alla delar av din framtida pension, inklusive tjänstepension, så kan du logga in på Mina sidor. Där ser du vad du kan komma att få i total pension per månad vid olika pensionsåldrar.

I våra mätningar uppger nästan varannan pensionssparare att de har gjort en prognos över sin framtida pension. Hälften av dem som har gjort en pensionsprognos säger att den har gjort det enklare att fatta beslut kring sin framtida pension. Vill du också få koll?

Gör en pensionsprognos