Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Pensionsmyndigheten skapar medvetenhet om tjänstepension

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

De allra flesta i Sverige får tjänstepension av sin arbetsgivare, men omkring 12-13 procent av alla anställda i Sverige saknar tjänstepension. Personer som saknar tjänstepension riskerar att få en väldigt låg pension. Oftast vet de inte heller om att de saknar tjänstepension eller vad det innebär för den framtida pensionen i helhet.

Onsdagen den 10 augusti startar en informationskampanj i digitala kanaler som vänder sig särskilt till personer som arbetar i branscher där det är vanligt att inte ha tjänstepension från sin arbetsgivare som till exempel reklam och media, hantverkare, frisör eller skönhets- och friskvård. 

pensionsmyndigheten.se/tjanstepension finns fakta om tjänstepension och hur mycket du bör spara själv om du saknar tjänstepension. Där finns också räkneexempel, simuleringar och information om skatteavdrag du har rätt att göra för eget sparande om du saknar tjänstepension. Den vanligaste formen av tjänstepension är den kollektivavtalade, men det finns också andra tjänstepensionslösningar. Är du osäker – fråga din arbetsgivare.

4,5 procent är en enkel tumregel

De som har kollektivavtalad tjänstepension via sin arbetsgivare får i de flesta fall 4,5 procent av månadslönen insatt till sin tjänstepension. Detta gäller för inkomster upp till cirka 37 000 kronor (2016). Tjänar du mer än så avsätts 30 procent på inkomster över 37 000 kronor.

– Syftet med kampanjen är att skapa medvetenhet om att tjänstepensionen är viktig. Men också att informera om hur  mycket extra en anställd bör ha i lön om man inte har tjänstepension, berättar Anna Savelius, projektledare på Pensionsmyndighetens kommunikationsavdelning.

Pensionen består av den allmänna pensionen som är den statliga pensionen som Pensionsmyndigheten ansvara för. De flesta som arbetar har även en tjänstepension. Dessutom har många också ett eget sparande till pension. Pensionsmyndigheten har ett uppdrag från regeringen att sprida information om hela pensionen, där tjänstepensionen är en viktig del.

För vidare information

Anna Savelius, projektledare, 072 210 21 07

Annika Koponen, kommunikationsstrateg, 072 210 22 79