Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

2017 års hetaste pensionshändelser

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Vad har varit de hetaste diskussionerna och händelserna kring pension under 2017?
Här kommer några tankar kring det i årets sista blogginlägg. Vi kan kalla det en pensionskrönika över året som gick.

Pensioner är inte riktigt det människor i allmänhet bryr sig så mycket om. Det vet jag eftersom jag i många år har jobbat med att försöka nå ut till vanliga människor i detta viktiga ämne. Det finns en hel del saker som påverkar pensionen genom ett liv, det vet ju du som har följt min blogg genom åren. Idag tänker jag inte skriva om det utan istället fokusera på de frågor som har varit högaktuella inom pensionsområdet under 2017. Låt oss kalla det 2017 års pensionskrönika.

Efterlevandeguiden

Efterlevandeguiden lanserades i slutet av 2016 men fick sitt genomslag under 2017. Efterlevandeguiden är ett samarbete mellan myndigheter för att göra det enklare för dig som förlorat någon nära. Många uppskattar denna tjänst och den fick ett hedersomnämnande vid inUse Award 2017. Så här löd det särskilda hedersomnämnandet Efterlevandeguiden fick:

”Det är inspirerande och imponerande när myndigheter samarbetar och skapar en tjänst som gör skillnad i ett av livets allra svåraste skeden. Alla som behövt hantera allt praktiskt kring ett dödsfall förstår lätt nyttan med Efterlevandeguiden”.

Efterlevandeguiden

Premiepensionen och fondbolag

Premiepensionen och fondbolag har aldrig förorsakat så mycket medieuppmärksamhet som i år. Det kan inte ha undgått särskilt många att premiepensionen har diskuterats väldigt mycket under året. Vi på Pensionsmyndigheten har bland annat skickat in 30 förändringsförslag till Regeringen, vi har även anmält Falcon Funds samt Allra för misstänkt ekonomisk brottslighet. Flera bolag står i tur att bli granskade och flera samarbetsavtal har sagts upp, då fondbolagen inte följt dem.

Blogg: Premiepensionen - en het potatis

Blogg: Kan du verkligen lita på premiepensionssystemet?

Höjda pensionsåldrar för att vi lever längre

Förslag om höjda pensionsåldrar för att vi lever längre är just nu en högst aktuell fråga som diskuterats mycket, både av politiker, debattörer och blivande pensionärer. Pensionsgruppen (där socialdemokraterna, miljöpartiet samt allianspartierna är representerade) har den senaste månaden haft flera möten där man bland annat har pratat om höjda pensionsåldrar. Pensionsgruppen har ännu inte meddelat eventuella överenskommelser, men de hoppas på att ha enats innan jul.

Blogg: Livslängden ökar med 3,5 timmar per dygn

Den framtida pensionens storlek

Den framtida pensionens storlek har också varit ämne i hetluften. I samband med diskussionerna om höjda pensionsåldrar har det även kommit fram att många överskattar storleken på sin framtida pension. På något sätt måste förväntningarna matchas bättre med hur pensionssystemet ser ut och fungerar idag. Hur man gör det är en utmaning för både politiker och oss som jobbar med pensionsinformation.

Blogg: Många överskattar storleken på sin framtida pension

Du som saknar kollektivavtal på jobbet

Kollektivavtalets dag firades med buller och bång den 17 mars! Eller, nja, jag vet inte, det kanske var några där ute som firade, men troligen  få – fast de borde. Jag försökte i alla fall uppmärksamma dig som jobbar på en arbetsplats utan kollektivavtal men som ändå har en tjänstepension. Det finns nämligen några saker som du behöver vara särskilt uppmärksam på.  

Blogg: Kollektivavtalets dag

Tjänstepensionens betydelse ökar

Tjänstepensionen blir allt viktigare för framtidens pensionärer, därför firades tjänstepensionens dag den 27 september, eller jag kanske måste erkänna att den dagen är lika lite känd som Kollektivavtalets dag. Faktum är att pensionsbranschen jobbar tillsammans för att uppmärksamma tjänstepensionen just den 27 september varje år. 

Blogg Bara två av tio pratade tjänstepension på anställningsintervjun

Tjänstepensionens dags webb

Samarbetet kring Tjänstepensionens dag blev under året nominerat till pensionspriset Guldkanten med motiveringen: 
"Omöjligt att samla en hel bransch och enas om budskap? Inte då. Efter en trevande inledning har initiativet slagit rot genom fokus på film och sociala medier. Att prata tjänstepension har aldrig varit viktigare än nu och Tjänstepensionens dag visar att man kan komma långt om man verkligen vill. Ser vi början på något riktigt stort?"  

Ekonomiskt skydd till efterlevande

Efterlevandeskydd är en återkommande fråga. De flesta har ingen aning om vad som betalas ut och till vem när man dör. Det har jag skrivit en del om under året och det har även uppmärksammats i media, dock inte lika mycket i år som andra år. En viktig fråga som jag hoppas att fler tar tag i, dvs ta reda på vilka ekonomiska skydd som finns till familjen vid dödsfall, via staten, via kollektivavtal och via egna försäkringar/sparande.  

Blogg: Se över dina efterlevandeskydd

Höjd skatt på sparande via ISK

Höjd skatt på sparande via investeringssparkonto, ISK. Förändringen med höjd skatt på investeringssparkonto (ISK) skapade starka reaktioner i branschen och bland sparare. Vårt tidigare budskap gäller dock fortfarande, ISK är just nu en bra sparform för ett långsiktigt sparande till pension. Vill du välja något enkelt och prismedvetet så kan du välja att spara i en global aktiefond som kostar max 0,4 procent i fondavgift.

Blogg: Trots höjd skatt - Investeringssparkonto (ISK) är ett bra sparalternativ

Deltidsfällan och kvinnors pensioner

Deltidsfällan och kvinnors pensioner är en ständig och viktig diskussion som vi tyvärr kommer att behöva leva med i många år framöver. Kvinnor jobbar i större utsträckning än män inom låglöneyrken, jobbar deltid, tar ut det mesta av föräldraledigheten och är mer sjuka än män. Så länge vi inte har en jämställd arbetsmarknad kommer vi inte heller att uppnå jämställda pensioner.  

Blogg: Så påverkas pensionen av deltidsarbete

Nästa år fortsätter diskussionerna och besluten i olika pensionsfrågor, vi får se vart de leder oss. Jag önskar i alla fall er alla en god jul och ett riktigt gott 2018!