Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

70 är det nya 50 - men hur mycket pengar har du att leva av?

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Många som går i pension nu väljer att ta ut vissa delar av sin tjänstepension och sitt privata pensionssparande på kortare tid, alltså inte en livsvarig utbetalning.
Det gör att du får en högre pension de första åren, men tänk efter före du gör ett sådant val.

Jag har träffat många pensionärer som inte riktigt har förstått att de själva har valt att delar av deras pension ska betalas ut under till exempel fem år. Oftast har de inte upptäckt detta förrän saldot på kontot visar ett lägre belopp.

Det går inte att ändra uttagstid för tjänstepension

När du väl har börjat ta ut din tjänstepension och privat pensionssparande är det lagt kort ligger som gäller. Det går alltså inte att ändra sig om. Men innan du pensionerar dig har du möjlighet att planera och fundera över under hur många år du vill ta ut de olika delarna i din pension.

Oftast får du ett brev från tjänstepensionsbolagen innan du fyller 65 år. Där står det bland annat under hur lång tid pensionen kommer att betalas ut. Det är då du själv kan bestämma utbetalningstiden. Du kan som regel välja mellan att ta ut den på 5, 10, 15 eller 20 år. 

Allmän pension från oss på Pensionsmyndigheten betalas alltid ut varje månad och livet ut, den kan du alltså inte välja att ta ut under kortare tid.

Planera ditt pensionsuttag i tid

Börja med att planera pensionsuttagen på minPension.se. Där finns en funktion som gör att du kan se hur olika utbetalningstider påverkar din pension. Du kan också laborera lite här på vår webb för att se på ett ungefär hur mycket du får ut i tjänstepension om du väljer att ta ut den under hela livet eller kortare tid.

Uttagsplaneraren på minPension

Vi lever allt längre och pensionen ska räcka fler år

Jag kan inte ge några råd kring hur snabbt eller långsamt du ska ta ut din pension eftersom det ser väldigt olika ut för olika personer. Jag vill bara uppmärksamma alla blivande pensionärer på att de flesta fortfarande är väldigt pigga vid 70 års ålder numera, och att det är viktigt att se till att man har pengar så man klarar sig varje månad livet ut.