Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Andra får din allmänna pension när du dör

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Varför får inte mina barn eller min partner min allmänna pension om jag dör? Det undrar många när jag är ute och pratar om vilka ekonomiska ersättningar som betalas ut vid dödsfall. Ta reda på vad som gäller för dig och din familj.

När du dör så fördelas din allmänna pension till andra pensionssparare och pensionärer i pensionssystemet. Detta kallas för arvsvinster. Om du tittar i ditt orange kuvert kan du oftast se att du själv har fått arvsvinst från andra. Att våra politiker har valt att pengarna ska gå tillbaka till andra pensionssparare och pensionärer beror på att man vill göra pensionssystemet mer ekonomiskt stabilt.

Mer om arvsvinst

Efterlevandeskydd finns bara för premiepensionen

Det finns ett undantag och det är om du har tecknat ett efterlevandeskydd på den del av din allmänna pension som du själv kan placera i fonder - premiepensionen. Det kan du bara göra i samband med att du ansöker om att börja få din premiepension utbetalad, alltså inte innan du har börjat ta ut pension.

Om du har ett efterlevandeskydd så tillfaller de återstående premiepensionspengarna istället din efterlevande partner. Premiepensionen kan alltså inte tillfalla barn eller andra anhöriga. Tänk på att din egen premiepension blir lägre om du tecknar skyddet eftersom pengarna potentiellt ska räcka till din partner i resten av hens liv, om du dör först.

Får inte min familj något alls om jag dör?

Ersättningar via socialförsäkringen

Det finns andra ersättningar från socialförsäkringen som kan betalas ut till dina anhöriga. De kallas för efterlevandepension och betalas ut av oss på Pensionsmyndigheten.

Mer om efterlevandepensioner

Ersättning via jobbet

Du kan också ha olika ersättningar som betalas ut via din tjänstepension. Bland annat bör du ta reda på om du har något som kallas återbetalningsskydd samt tjänstegrupplivförsäkring (en livförsäkring via jobbet).

Blogg: Underlätta för dina efterlevande

Blogg: Har du efterlevandeskydd på din tjänstepension?

Ersättning via egna försäkringar

Ta reda på om du har tecknat andra försäkringar som betalas ut vid dödsfall. Det är ganska vanligt att man betalar för extra försäkringar via sitt fackförbund, arbetsgivare eller privat hos ett försäkringsbolag.          

Kort sagt, ta en kväll och sätt dig med din respektive och ta reda på vad som händer om någon av er dör. Det kanske inte blir den roligaste kvällen i era liv men en väldigt viktig kväll.  

Efterlevandeguiden

När en anhörig går bort kan det vara mycket att tänka på och många praktiska saker att ta hand om mitt i sorgen. För att underlätta situationen finns det en användbar guide med checklistor och råd som vi på Pensionsmyndigheten tagit fram tillsammans med Skatteverket och Försäkringskassan.

Efterlevandeguiden - ett stöd när en anhörig avlider.