Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Är du företagare? Tänk på pensionen i tid!

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Som företagare jobbar du ofta mer än åtta timmar per dag, och ibland även på helgerna, utan att ta ut full lön. Men vill du kunna skörda frukterna av ditt hårda arbete när du är gammal måste du börja tänka på din pension redan nu.

Det viktigaste du kan göra för din pension som egen företagare är att ta ut lön eller överskott, samt betala skatter och avgifter..

Alldeles för många företagare tar ut en låg lön, eller ingen lön alls, trots att de jobbar långa dagar. Känner du igen dig? Du riskerar faktiskt att få en låg pension på grund av detta. Men misströsta inte – det finns några saker som kan hjälpa dig på vägen.

Så här kan du påverka din pension

  • Ta ut lön (aktiebolag) eller överskott (enskild näringsverksamhet). Betala också dina skatter och avgifter. Detta är det allra viktigaste för din pension som företagare. Det gör att du lägger en grund för din allmänna pension och andra förmåner inom socialförsäkringssystemet.
  • Spara extra till din pension. Har du möjlighet att spara efter att du har tagit ut lön/överskott, så är det bra. Som företagare saknar du nämligen tjänstepension som de flesta anställda får från sina arbetsgivare.  
  • Gå i pension senare. Orkar och vill du jobba efter 66 års ålder? Ju senare du börjar ta ut din pension, desto bättre.  Du får betydligt lägre sociala avgifter och höjda avdrag.

Det viktigaste är alltså att ta ut ordentlig lön eller överskott. Men därutöver kan det vara bra att spara. För att kompensera för att du inte är anställd och får tjänstepension, behöver du spara ungefär 4,5 procent av din lön/ditt överskott.

Om du tar ut 25 000 kronor per månad före skatt – då behöver du spara 1 125 kronor varje månad.

Det finns olika sätt du kan spara på beroende på bolagsform och behov. Jag har skrivit två blogginlägg för dig som vill veta mer.

Blogg: Så sparar du om du har enskild firma

Blogg: Så sparar du om du driver aktiebolag

Tänk på att om du har ett bolån kan det vara ett alternativ att kombinera ett månadssparande med löpande amortering på lånen. Genom att amortera sänker du dina räntekostnader, vilket i längden kan innebära lägre boendekostnader på ålderns höst.

Förmånligt att fortsätta efter 65

Det är inte alla företagare som känner att de vill sluta tvärt när de når pensionsåldern. Och det är ekonomiskt fördelaktigt att driva företaget vidare när du fyllt 66 år, till exempel får du betydligt lägre sociala avgifter.

Har du enskild näringsverksamhet, och tar ut hela din allmänna pension under hela inkomståret (januari-december), gäller detta redan från 61 års ålder. Du får dessutom högre jobbskatteavdrag och grundavdrag från januari det år du fyller 66.