Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Bästa pensionstipset för dig som är gift!

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Är du gift eller registrerad partner med någon som tjänar mindre eller mer än du? Då kanske ni ska fundera över att jämna ut den framtida pensionsskillnaden mellan er. Lön ger pension. Lägre lön ger lägre pension. Högre lön ger högre pension. Vill ni ha mer jämlik pension? Läs!

Nu finns en ny e-tjänst för att enkelt föra över premiepension till din partner.

Nu har det blivit väldigt enkelt att jämna ut pensionen mellan makar/registrerade partners. Den som tjänar mer kan föra över en del av pensionen (premiepensionen) till den som tjänar mindre. Att föra över premiepensionsrätt kan vara ett sätt att kompensera den partner som arbetar deltid eller tjänar mindre.   

Ny tjänst för överföring av pensionsrätt

Tidigare har det bara gått att föra över premiepension via en blankett. Den nya tjänsten som finns här på vår webb gör det möjligt att med några få uppgifter anmäla en överföring.

Tjänsten finns under Mina tjänster när du loggat in på Mina sidor.
Uppgiften om maka/make/registrerad partner är redan ifylld och du behöver bara välja om överföringen ska gälla för ett år eller tillsvidare. Därefter är det bara att fylla i kontaktuppgifter och signera med e-legitimation. Vi skickar sedan en bekräftelse från oss per post. Om du inte är gift eller registrerad partner är tjänsten inte tillgänglig och syns inte på din sida

Logga in och kolla hur det ser ut för er

Mitt tips är att ni båda loggar in på era konton här på vår webb och tar reda på hur stor skillnad det är mellan era pensioner. Vill ni sedan göra en överföring så behöver ni anmäla det senast den 30 april i år. Då kommer den att gälla årets insättning till premiepensionen. Man kan inte föra över pensionsrätt retroaktivt utan bara framåt.

Det kan vara bra att känna till att när pengarna förs över från dig till din partner, eller tvärtom, minskas beloppet med 6 procent. Mottagaren får alltså 94 procent av beloppet.

Så för du över premiepension 

Tips för dig som är sambo

Möjligheten att föra över premiepension gäller tyvärr inte om man är sambo, det kan då vara en bra idé att kompensera den som jobbar deltid eller tjänar mindre genom ett eget sparande som är skrivet på den som tjänar mindre.

Lagändring från och med 1 januari 2018

Inom ramen för arbetet med mer jämställda pensioner vill regeringen förenkla överföringen mellan partners. Vilket innebär att en lagändring trädde i kraft den 1 januari 2018.

  • Kravet på att den mottagande parten ska skriva under anmälan slopades
  • Tidpunkten för sista anmälningsdagdag flyttades från 31 januari till 30 april. Anledningen till det är att utskicken av orange kuvert och deklarationen ska vara gjorda. Då har man en möjlighet att hinna föra över premiepension när man ser hur stor skillnaden är i pension mellan makar/registrerade partners.