Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Gästblogg

Mia Frostvide

Kommunikatör

Behöver du ha ett eget pensionssparande?

| gästblogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Orange kuvert, blåa kuvert, röda och vita kuvert. I början på varje år trillar årsbeskeden för intjänad pension ned i din brevlåda.
Ungefär samtidigt brukar många olika aktörer vilja prata pensionssparande med dig och rekommendera olika produkter och sparformer.
Men hur är det egentligen? Behöver alla ha ett eget sparande till pensionen?

Det första du behöver göra för att se om du är i behov av ett eget sparande är att logga in på vår webb för där kan du se en prognos över din framtida pension. Om du jobbar som idag hur mycket kommer du då att få i månaden när du väljer att gå i pension? Du kan testa med olika pensionsåldrar för att se hur det förändrar summan.

Nästa fråga är om du tycker att beloppet räcker för det liv du planerar att leva när du går i pension? En tumregel är att du kan räkna med att din pension, om du har tjänstepension, blir cirka 60-65 procent av din lön (räknat utifrån att du jobbar heltid och går i pension vid 65 år), men det kan förstås variera.

Logga in och gör en prognos

Du bestämmer själv

Det är alltid bra att ha ett långsiktigt sparande, om du har möjlighet. Särskilt viktigt är det att spara extra till pensionen om du jobbat deltid längre perioder, saknar tjänstepension eller planerar att gå i pension tidigt (genomsnittsåldern för när man börjar ta ut sin allmänna pension är idag runt 64 år, men du kan välja att börja ta ut den från 61). Men det är bara du själv som kan bestämma om du behöver ha ett eget pensionssparande.

För dig som vill spara

Sparande för dig som är anställd och har tjänstepension

Ett enkelt och prismedvetet eget sparande till pension kan vara att välja ISK (investeringssparkonto). Där kan du välja en global aktieindexfond som kostar max 0,40 procent i förvaltningsavgift. 

Sparande för dig som är anställd och saknar tjänstepension

Här gäller samma tips som ovan, men du kan till skillnad från de som har en tjänstepension via sitt arbete fortfarande göra avdrag i deklarationen för ett privat pensionssparande. 

Sparande för dig som driver eget företag

Eftersom du inte har tjänstepension via en arbetsgivare behöver du själv spara motsvarande summa om du vill ha samma nivå på pensionen för nån som är anställd. Det är ungefär 4,5-6 procent av din lön/ditt överskott. Här kan ISK (investeringssparkonto) eller kapitalförsäkring vara ett bra val. I ett tidigare blogginlägg finns en längre genomgång av vilka sparformer som passar bäst för dig som är egenföretagare.  
Även för dig är är ett privat pensionssparande avdragsgillt i deklarationen.

Blogg: Hej egenföretagare - vad har du för plan för pensionen?

Sparande i fonder i din premiepension och din tjänstepension

Kom ihåg att det finns bra förvalsalternativ med låga avgifter för både din premiepension och ofta också för din tjänstepension. Du behöver alltså inte välja fonder själv om du inte vill.

Om du vill vara mer aktiv finns det för premiepensionen en gratis fondvalstjänst här på vår webb - Fondvalsguiden. Tänk på att välja fonder med låg avgift och en risknivå du är bekväm med. Det kan också vara bra att veta att det oftast är en dålig affär att välja en förvaltningstjänst för din premiepension. Det är inte sannolikt att förvaltningsföretaget får till en värdeutveckling som dels betalar dina högre avgifter till dem, dels ger en bättre värdeutveckling än vad du fått om du valt själv eller inte valt alls.

Fondvalssguiden - få hjälp med ditt fondval

Mer om fondrådgivare och förvaltningstjänster