Blogg: Behöver du jobba till 75? | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur

Behöver du jobba till 75?

| blogg

Jag möter många människor och pratar pension i alla möjliga och omöjliga sammanhang. En sak som har bitit sig fast hos de flesta är uttalandet om att vi kan komma att behöva jobba till 75 års ålder. Det är märkligt för jag har i många år försökt få ut kunskap kring pensioner utan samma genomslagskraft som just detta uttalande har gett.

Anledningen till uttalandet är att vi lever längre. När jag möter människor som jobbar inom hälsa så tänker de: Toppen, vad bra att vi lyckas hålla människor friska och vid liv lite längre. Alla som jobbar med pensioner får däremot en rynka mellan ögonbrynen och ser ytterst bekymrade ut.

Tänk dig en säck med pengar som du har fyllt på under hela ditt arbetsliv. När du ska gå i pension så ska pengarna i säcken fördelas på resten av ditt liv (läs: din förväntade livslängd. Vi på Pensionsmyndigheten använder Statistiska centralbyråns livslängdsantaganden). Om vi då lever längre ska samma pengar fördelas på fler år. Resultatet blir att pensionen varje månad blir lägre.

Vad kan du då göra åt detta?

Svaret blir att man kan jobba lite längre för att höja sin pension, för varje år du jobbar efter 65 års ålder höjer du din allmänna pension med 7-8 procent. Alltså om du har 12 000 kronor per månad i allmän pension och jobbar ett år extra så får du istället cirka 13 000 kronor per månad, livet ut. Det är bara du som kan bestämma när du vill ta ut din pension, som tidigast kan du ta ut din allmänna pension från 61 års ålder och du kan skjuta upp uttaget hur länge som helst.

Det finns de som tycker att det finns andra värden i livet än pengar och det finns de som varken kan eller vill jobba längre. Om man inte har valet att jobba längre tycker jag att det är viktigt att man gör en prognos över hela sin pension för att se hur det ser ut för just dig. Räkna på din ekonomi som pensionär i tid och får du en låg total pension så kan du ta hjälp av vår räknesnurra för att se om du eventuellt kan ha rätt till bostadstillägg.

Slutligen tror jag att det dröjer många år, om ens någonsin, innan vi ser många personer stanna i arbetslivet till 75 års ålder.

Veckans myter

Myt 2 – Jag kan inte påverka min pension alls

Det stämmer inte. Ju fler år du arbetar desto större blir din pension. Varje extra arbetsår efter 65 ger för de flesta upp till 7–8 procent högre allmän pension – för resten av livet.

Myt 6 – Man måste jobba tills man är 75 år för att få en dräglig pension

Det stämmer inte. Men ju längre man arbetar desto högre blir pensionen. Eftersom medellivslängden ökar måste pensionen räcka i fler år än tidigare. Dessutom är pensionsåldern i Sverige flexibel från 61 års ålder, så de allra flesta kan själva välja när de vill gå i pension.

Det här är en av de 13 pensionsmyter som vi tar upp under december och januari.

Läs alla myterna