Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Behöver du jobba till 75?

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Jag möter många människor och pratar pension i alla möjliga och omöjliga sammanhang. En sak som har bitit sig fast hos de flesta är uttalandet om att vi kan komma att behöva jobba till 75 års ålder.
Det är märkligt för jag har i många år försökt få ut kunskap kring pensioner utan samma genomslagskraft som just detta uttalande har gett.

Behöver alla jobba till 75?

Anledningen till uttalandet är att vi lever längre. När jag möter människor som jobbar inom hälsa så tänker de: Toppen, vad bra att vi lyckas hålla människor friska och vid liv lite längre. Alla som jobbar med pensioner får däremot en rynka mellan ögonbrynen och ser ytterst bekymrade ut.

Tänk dig en säck med pengar som du har fyllt på under hela ditt arbetsliv. När du ska gå i pension så ska pengarna i säcken fördelas på resten av ditt liv (läs: din förväntade livslängd. Vi på Pensionsmyndigheten använder Statistiska centralbyråns livslängdsantaganden). Om vi då lever längre ska samma pengar fördelas på fler år. Resultatet blir att pensionen varje månad blir lägre.

Vad kan du då göra åt detta?

Svaret blir att man kan jobba lite längre för att höja sin pension, för varje år du jobbar efter 65 års ålder höjer du din allmänna pension med 7-8 procent. Alltså om du har 12 000 kronor per månad i allmän pension och jobbar ett år extra så får du istället cirka 13 000 kronor per månad, livet ut.

Det är bara du som kan bestämma när du vill ta ut din pension, som tidigast kan du ta ut din allmänna pension från 61 års ålder och du kan skjuta upp uttaget hur länge som helst.

Andra värden än pengar

Det finns de som tycker att det finns andra värden i livet än pengar och det finns de som varken kan eller vill jobba längre. Om man inte har valet att jobba längre tycker jag att det är viktigt att man gör en prognos över hela sin pension för att se hur det ser ut för just dig.

Logga in och gör en prognos

Räkna på din ekonomi som pensionär i tid och får du en låg total pension så kan du ta hjälp av vår räknesnurra för att se om du eventuellt kan ha rätt till bostadstillägg.

Beräkna bostadstillägg

Slutligen tror jag att det dröjer många år, om ens någonsin, innan vi ser många personer stanna i arbetslivet till 75 års ålder.