Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Deklarationstider – hur påverkar det pensionen?

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Så här i deklarationstider kan det vara bra att veta att det är din deklarerade inkomst som lägger grunden för din allmänna pension. Det heter pensionsgrundande inkomst, och kan faktiskt vara en av anledningarna till att öppna ditt orange kuvert. Du kan enkelt se hur mycket du tjänat in till din pension.

Tjäna in 2016, deklarera 2017, få pensionsrätter 2018

Det du deklarerar för nu under våren 2017 är för de inkomster du hade under året 2016. Det är dessa siffror som ditt orange kuvert år 2018 kommer att grunda sig på. Uppgifterna i orange kuvert gäller alltså den inkomst du hade för två år sedan. '

Det beror på att vi först när din deklaration är godkänd vet vilken inkomst vi ska beräkna din allmänna pension på för det året. Det är precis samma sak med det orange kuvert som du fick i år, det grundar sig på den inkomst du hade år 2015. Om du öppnar ditt orange kuvert så ser du på sista sidan hur mycket du har tjänat in i allmän pension det senast deklarerade inkomståret.

Totalt är det 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst varje år som sätts av till din allmänna pension. Pengarna som sätts av till din allmänna pension kallas pensionsrätt.

Enkelt med digital brevlåda

Precis som du kan få din deklaration skickad till en digital brevlåda så ka du också få ditt orange kuvert dit. Det kan vara ett tips till dig som inte vill få pappersutskicket av orange kuvert hem i brevlådan nästa år att skaffa en sådan. Det här är de leverantörer du kan välja mellan:

  • Kivra (myndigheter, kommuner och företag)
  • Digimail (myndigheter, kommuner och företag)
  • Min myndighetspost (myndigheter och kommuner)
  • E-Boks (myndigheter, kommuner och företag)
 

Så skaffar du en digital brevlåda

1,5 miljon svenskar har redan digital brevlåda

Redan i år var det ganska många som fick sitt orange kuvert digitalt. Totalt skickade vi ut cirka 7,3 miljoner orange kuvert. Av dem var det 868 481 personer som valde att få det digitalt. Det var flest sparare som ville få kuvertet digitalt, men även 67 852 pensionärer fick sitt årsbesked via en digital brevlåda. Fler och fler väljer att få sin post från både myndigheter och företag digitalt. Nu i maj hade sammanlagt cirka 1,5 miljon svenskar anslutit sig till någon av de digitala brevlådorna.

Ett digitalt orange kuvert

Just nu jobbar vi på Pensionsmyndigheten med att digitalisera det orange kuvertet, bland annat för att göra det enklare för dig att förstå informationen och för att spara in pengar på att slippa skicka ut så många årsbesked i pappersform per år. Hur och när det blir fullt genomfört vet vi inte i dagsläget. Det vi däremot vet är att den som vill få sitt orange kuvert i pappersformat även i framtiden naturligtvis kan få det så om man önskar.