Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Den bästa månaden att gå i pension

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Det är lätt att tro att många väljer att gå i pension efter sommaren, som en förlängning av semestern, men den vanligaste månaden att gå i pension är faktiskt januari.
Spelar det egentligen någon roll när på året man tar ut sin pension? Finns det någon månad som är bättre eller sämre?

Du väljer själv vilken månad du vill börja att ta ut din pension

En av de vanligaste frågorna om tidpunkten för att ta ut sin pension är om man måste ta ut sin pension samma månad som man fyller år (till exempel vid 65)?

Nej, du kan själv välja att ta ut den när som helst under året. Storleken på din pension, som du får ut varje månad, påverkas dock av vid vilken ålder du tar ut den.

Tar du ut pensionen tidigare så blir beloppet lägre, eftersom pengarna ska fördelas på fler månader eller år. Om det bara rör sig om några månader, tidigare eller senare, så har det oftast ingen större betydelse.

Laborera gärna med olika åldrar och månader för pensionering på minPension.se. Vi på Pensionsmyndigheten hjälper dig gärna med detta om du vill.

Tänk på att du alltid måste ansöka om din allmänna pension, den betalas inte ut automatiskt. Om du vill ta ut din tjänstepension före 65 års ålder så behöver du ansöka om den också. Det gör du via ditt tjänstepensionsbolag och inte via oss.

Logga in på minPension.se

Kontakta vår kundservice

Ansök om din allmänna pension

Ska jag ta ut pension i början eller slutet på året

När det gäller den allmänna pensionen, som du får från oss på Pensionsmyndigheten och som du kan se i årsbeskedet i ditt orange kuvert, så har det ingen större betydelse om du tar ut din pension i januari eller december det år du planerar att börjar ta ut pension.

Om du däremot är statligt anställd eller jobbar inom kommun eller landsting kan det ha betydelse för din tjänstepension, men bara om du har något som kallas för en förmånsbestämd pension. Det gäller dessutom bara om du avslutar din anställning före 65 års ålder.

Vill du veta mer om förmånsbestämd pension?

Den bästa månaden är den du väljer själv

Så vilken är egentligen den bästa månaden att gå i pension? Det är, för de allra flesta, den du själv har valt.

Nedan ser du ett diagram över vilka månader som var populärast att börja ta ut den allmänna pensionen 2014. Siffran är för beviljade ansökningar för uttag av allmän pension. Som man kan se så börjar ca 17 000 att ta ut sin pension i januari medan det sen ligger på en ganska jämn kurva med 10 000-12 000 per månd från februari till september. I slutet av året droppar kurvan, och hamnar ända ner till 6 000 i december.

Diagram över antalet beviljade ansökningar om allmän pension (2014). I januari börjar ca 17 000 ta ut sin pension. Från februari till september ligger kurvan runt 10 000 och mot slutet av året sjunker den till ca 6 000.