Blogg: Den bästa månaden att gå i pension | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur

Den bästa månaden att gå i pension

| blogg

Det är lätt att tro att många väljer att gå i pension efter sommaren, som en förlängning av semestern, men den vanligaste månaden att gå i pension är faktiskt januari. Spelar det egentligen någon roll när på året man tar ut sin pension? Finns det någon månad som är bättre eller sämre?

Jag får ofta frågor om just det och tänkte därför berätta vad jag svarar på de två vanligaste frågorna:

1. Måste jag ta ut min pension samma månad som jag fyller år (till exempel vid 65)?

Nej, du kan själv välja att ta ut den när som helst under året. Storleken på din pension, som du får ut varje månad, påverkas dock av när du tar ut den.

Tar du ut pensionen tidigare så blir beloppet lägre, eftersom pengarna ska fördelas på fler månader eller år. Om det bara rör sig om några månader, tidigare eller senare, så har det oftast ingen större betydelse. Laborera gärna med olika åldrar och månader för pensionering på www.minpension.se. Vi på Pensionsmyndigheten hjälper dig gärna med detta om du vill.

Tänk på att du alltid måste ansöka om din allmänna pension, den betalas inte ut automatiskt. Om du vill ta ut din tjänstepension före 65 års ålder så behöver du ansöka om den också.

2. Har det betydelse om jag väljer att ta ut min pension i december eller januari?

När det gäller den allmänna pensionen, som du får från oss på Pensionsmyndigheten och som du kan se i årsbeskedet i ditt orange kuvert, så har det ingen större betydelse. Om du däremot är statligt anställd eller jobbar inom kommun eller landsting kan det ha betydelse för din tjänstepension, men bara om du har något som kallas för en förmånsbestämd pension. Det gäller dessutom bara om du avslutar din anställning före 65 års ålder.

Vill du veta mer om detta så vänder du dig till:

Anställd inom kommun eller landsting – din arbetsgivare

Statligt anställd – Statens tjänstepensionsverk (SPV)

Så vilken är egentligen den bästa månaden att gå i pension? Det är, för de allra flesta, den du själv har valt.

Nedan ser du ett diagram över vilka månader som var populärast att börja ta ut den allmänna pensionen 2014. Siffran är för beviljade ansökningar för uttag av allmän pension.

Diagram över antal ansökningar om allmän pension 2014