Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Det finns inte bara en fråga som är den vanligaste om pensionen

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Jag har alltid sagt att den vanligaste frågan om pension är ”Hur mycket pengar får jag ut totalt i månaden när jag blir pensionär?”.
Förra veckan stod jag på Centralstationen i Stockholm och svarade på många olika sorters frågor om pension. Jag tror inte längre att det finns en fråga som är "den vanligaste". Det finns många.

Under februari och mars skickar vi ut orange kuvert till alla som har tjänat in allmän pension. I samband med det så finns Pensionsmyndigheten lite överallt i vårt avlånga land för att svara på frågor. Vi avslutar vår informationsturné i Karlskrona den 28 mars.

Ett av de ställen vi redan har besökt är Stockholms Centralstation. Jag var själv där under en dag för att träffa er. När jag kom dit klockan 07.00 var det redan full fart i vår monter.  Flera personer stod redan och pratade pension med mina kollegor. Jag ställde mig med min dator vid ett bord och behövde inte vänta länge förrän jag fick min första fråga.   

Vad händer med min pension om jag blir arbetslös?

Frågan kom från en kvinna som har jobbat inom samma yrke i 28 år och nu blivit arbetslös. Hon undrade hur det påverkar hennes pension. Jag berättade att arbetslöshetsersättningen är en pensionsgrundande inkomst, därför tjänar hon in till allmän pension även när hon är arbetslös. Inbetalningen till hennes tjänstepension upphörde dock när hon blev arbetslös. Vi pratade en stund om att det trots allt är hela livets inkomster som påverkar storleken på hennes pension, och såklart trodde hon att hon skulle få ett nytt jobb snart. Jag önskade henne lycka till.

Hur vet jag om all pension finns med?

Jag pratade sedan med en man som har flera olika jobb och alltså har haft flera olika typer av inkomster och flera arbetsgivare. Han undrade vart han kan få en samlad bild av allt, svaret på den frågan blev enkel. Vi gjorde en pensionsprognos på www.minpension.se. Där kunde han se alla olika tjänstepensioner som hans olika arbetsgivare betalar in till. Han insåg också att det troligtvis var en av arbetsgivarna som inte betalade in något extra alls, eftersom de saknade kollektivavtal och de aldrig har pratat om tjänstepension.

Om jag dör - vad händer med min tjänstepension då?

En ung kvinna kom fram och funderade över vilka efterlevandeskydd som finns på hennes tjänstepension om hon skulle avlida. Jag hjälpte henne att logga in på den webbsida som gäller för hennes tjänstepensionsavtal för att hon skulle kunna se det och förklarade hur de olika skydden fungerar. Hon var väldigt tacksam för svar och tyckte att det var bra att vi från Pensionsmyndigheten är ute och svarar på frågor om pension.

Hur gör jag med eget sparande till pensionen?

Det var också många som ställde frågor om eget sparande och hur man ska göra nu när avdragsrätten har ändrats.

Det finns så många frågor där ute och jag vågar påstå att vi faktiskt kan hjälpa till med det mesta om pensioner, eller i alla fall berätta vem du kan vända dig till.

Det blev en annorlunda, rolig och inspirerande arbetsuppgift, inte bara för mig utan för flera av oss på Pensionsmyndigheten som passar på att få vara ute och svara på frågor under den här perioden. Det är alltid extra kul att få möjlighet att träffa våra kunder i verkliga livet. Att få se och ta del av era levnadshistorier är nyttigt och ger oss bättre förutsättningar att förstå våra kunders olika situationer, så att vi kan hjälpa till på bästa sätt.  

Du kan fortfarande passa på att träffa oss här:

  • 10-13 mars: Göteborg - Centralstationen
  • 13-15 mars: Örebro - Vågen
  • 15-17 mars: Borås - Knalleland
  • 17-19 mars: Karlstad - Mitt i city
  • 19-21 mars: Halmstad - Halmstad city
  • 22-24 mars: Visby - Gallerian
  • 23-27 mars: Malmö - Centralstationen
  • 26-28 mars: Karlskrona - Wachtmeister