Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Ett års extra arbete efter 65 motsvarar 40 års eget sparande

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

I förra veckan var jag med i TV4 Nyhetsmorgon. Vi på Pensionsmyndigheten släppte en rapport som visar hur olika faktorer påverkar storleken på pensionen. Det och lite till pratade jag om denna morgon.

Vår rapport visar till exempel hur stor betydelse tjänstepensionen har för den totala pensionen. Vi tittar också på hur det påverkar pensionen om man börjar jobba ett år tidigare och hur det ser ut om man jobbar ett år längre. Vi visar också vilken betydelse ett eget sparande kan ha.

Taxichauffören hämtade upp mig klockan 05.50. Jag är en ganska morgontrött person, vilket gjorde att jag kände mig som ett vrak när jag satte mig i bilen. Jag började prata med chauffören för att hålla mig vaken och piggnade till när han frågade vad jag skulle prata om i morgonsoffan. Det blir ett perfekt genrep, tänkte jag. Jag berättade om vår rapport och frågade samtidigt om han själv hade koll på sin pension. Det hade han inte, och inte hans fru heller. Jag tipsade honom om att logga in på minpension.se, där de båda kan se sin totala pension per månad vid olika pensionsåldrar. Det tackade han för och frågade om han kunde ringa mig om han hade frågor. Självklart, sa jag, och gav honom mitt visitkort. Det går också bra att ringa vår kundservice, de kan hjälpa till att göra en pensionsprognos över telefonen. Det var det sista jag hann säga innan jag klev ur bilen och kom in i TV4-huset.

Där möttes jag av två morgonpigga personer i receptionen. De skrattade åt min trötthet och sa att själva hade de varit på plats sedan klockan 03.00. I receptionen mötte jag upp vår pressekreterare. Det är alltid bra att ha med sig någon så man kan bolla lite och gå igenom vad jag har tänkt säga. En värdinna kom och hämtade upp oss och jag sattes i en stol för att bli sminkad och fixad i håret. Jag pratade såklart pension även med sminkösen och fick höra att hon var frilansare, då behöver man tänka till lite extra kring sin pension.

Efter det gick det undan, då var det dags att få mikrofonen på plats, jag hann säga några meningar till pressekreteraren, spilla lite äppeljuice över oss och sedan kom en studiokvinna och ledde in mig i studion. Hon talade om var jag skulle stå och hur det skulle gå till.

Dags för sändning! Jag har aldrig tidigare träffat Jenny Strömstedt och Steffo Törnqvist men det gick lätt att prata med dem. Det är såklart alltid lite nervöst att vara i direktsändning men jag försökte hålla mig lugn och försökte förklara som om jag pratade med vem som helst. Jag hoppas att det gav er som tittade lite mer insikt i hur pensionen påverkas av olika faktorer och vad man kan behöva känna till.

Se klippet från TV4 Nyhetsmorgon

Fakta egenföretagare och allmän pension

Vår exempelperson är född 1971 och börjar arbeta vid 23 års ålder och går i pension vid 65 års ålder. Lönen 2015 motsvarar dagens medellön för riket på 31 870 kronor per månad.

Så här mycket mer får du i månaden om du:

  • Börjar arbeta ett år tidigare – 330 kronor mer per månad från 65 års ålder och livet ut
  • Arbetar ett år till – 1 130 kronor mer per månad från 65 års ålder och livet ut
  • Började spara 320 kronor per månad, en procent av lönen i detta exempel,
    vid 23 års ålder – 1 440 kronor mer per månad från 65 års ålder och livet ut
  • Börjar spara 320 kronor per månad, en procent av lönen i detta exempel, idag,
    vid 44 års ålder – 360 kronor mer per månad från 65 års ålder och livet ut