Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Fem snabba om pension och sparande

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Okej, du har inte tid att läsa en lång text. Du är otålig och vill ha snabba svar. Svaren får gärna vara lätta att förstå också. Här kommer fem snabba tips till just dig.

  1. Logga in på minpension.se för att se ungefär hur mycket du kommer att få i total pension. 
  2. Fråga din arbetsgivare om du har tjänstepension i din nuvarande anställning – har du inte det måste du spara extra till din pension. Om du jobbar inom stat, kommun eller landsting har du alltid tjänstepension. 
  3. Om du inte är intresserad av att välja fonder för din premiepension (för vissa fortfarande känt som PPM) – låt bli att välja eller välj tillbaka till förvalet AP7Såfa. Det gör du enkelt genom att logga in här på vår webb på Mina sidor med e-legitimation/BankID.
    Vill du själv välja fonder – ta hjälp av vår Fondvalsguide.  
    Att betala en rådgivare för att ta hand om ditt fondval är ofta en dålig affär.
  4. Du som har tjänstepension på jobbet – Om du vill spara extra till din pension kan ett alternativ vara att öppna ett investeringssparkonto (ISK). Bestäm dig för hur mycket du kan och vill spara. Ordna med ett autogiro så att den summan dras varje månad från ditt konto. Placera pengarna i den eller de fonder du vill spara i. Ett enkelt alternativ kan vara att välja en global aktieindexfond som inte kostar mer än 0,4 procent i avgift.
  5. Du som är företagare eller saknar tjänstepension på jobbet – Om  du vill spara extra till din pension så finns det olika alternativ beroende på vem du är. Så här kan du som har enskild firma spara  och så här om du har ett aktiebolag eller saknar tjänstepension via jobbet.    

Skaffa dig koll idag för i morgon är det ganska troligt att du har glömt bort att du läste det här. 

Fakta för dig som inte har en arbetsgivare som betalar in tjänstepension:

För att kompensera för tjänstepensionen behöver du spara cirka 4,5-5 procent av din lön. Om du har en hög lön, över cirka 38 000 kronor per månad, behöver du spara mer (cirka 30 procent på det du tjänar över 38 000 kronor).