Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Fördubblat antal klagomål på premiepensionsförvaltare

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Förra veckan släppte vi en rapport om förvaltningstjänster för premiepensionen. Den visar bland annat att klagomålen till oss på Pensionsmyndigheten har fördubblats mellan 2013 och 2014. Det är kunder som hört av sig och upplever marknadsföringsmetoderna som vilseledande, påträngande och aggressiva.

Jag har skrivit en del om detta tidigare. Jag har lyssnat på inspelade samtal där jag häpnar över hur försäljningen går till. Jag har läst väldigt många anteckningar från vår kundservice där kunden har berättat vilka som har ringt, vid vilken tid, hur och om vad säljaren har pratat. Även dessa samtal vittnar om aggressiva säljare som säger vad som helst för att sälja, många gånger rena lögner.

Vi har skickat all vår information vidare till tillsynsmyndigheterna, Finansinspektionen och Konsumentverket. Jag har informerat branschorganisationer, eftersom vissa av dessa företag ger sig ut för att vara medlemmar och certifierade rådgivare, trots att de inte är det. Jag har informerat om vilka försäljningsmetoder som används. Jag har också kontaktat banker och informerat om hur BankID används i dessa sammanhang.

Förhoppningsvis får vi någon gång slut på dessa fulsäljare. Det är inte bra för konsumenterna, det är inte bra för de i branschen som faktiskt sköter sig och det är inte bra för oss på Pensionsmyndigheten, eftersom flera säljare påstår att de ringer från oss eller att de har ett samarbete med oss. Vilket inte stämmer!

Fakta BankId

BankID är en e-legitimation som gör det möjligt för företag, banker, organisationer och myndigheter att både identifiera och ingå avtal med privatpersoner på Internet. Ett BankID är personligt och får bara användas av innehavaren. Innehavaren ansvarar för hur BankID används och står för risken om någon obehörig använt BankID. Om man lämnar ut sitt BankID så är det samma sak som att låna ut sitt pass, körkort eller andra fysiska legitimationshandlingar.