Blogg: Första jobbet, var pensionssmart från start! | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur

Första jobbet, var pensionssmart från start!

| blogg

När du får ditt första jobb kan det vara bra att känna till tre enkla grejer om pension. Här kommer en kort checklista för dig som har ditt första sommarjobb, börjat ett extrajobb eller har din första längre anställning.

  • Allmän pension
    Det finns något som heter allmän pension, du tjänar in till den genom att jobba och betala skatt. Enkelt sagt – betalar du inte skatt på din inkomst = ingen pension. Det finns många anledningar att jobba vitt. Pensionen är en!
  • Tjänstepension
    Se till att du jobbar någonstans där arbetsgivaren betalar in extra pengar till din pension utöver den allmänna pensionen. Det kallas för tjänstepension och är något du kan fråga din arbetsgivare om. Detta gäller främst dig som har fått din första längre anställning.
  • Jobba utomlands?
    Om du jobbar utomlands i något eller några år kan det vara bra att ta reda på hur du tjänar in till pension i just det landet. När du inte jobbar och betalar skatt i Sverige så tjänar du inte heller in till pension här, varken allmän pension eller tjänstepension. Fråga din arbetsgivare eller kolla med Pensionsmyndigheten i det land du ska jobba.