Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Från föräldrapussel till pension

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Det är inte alltid lätt att få ihop det där med jobb, familj och barn. Jag pratar ofta om att det kan vara bra för småbarnsföräldrar att ha koll på om och hur deras pension påverkas av att en i familjen, oftast kvinnan, tar det stora ansvaret hemma.

Förra veckan släpptes rapporten ”Deltidsfällan – Hur en ojämställd arbetsmarknad ger ojämställda pensioner”. De flesta kanske inte orkar läsa en hel rapport och i ärlighetens namn så tror jag inte att särskilt många pratar om pension när man precis har fått barn. De jag möter säger snarare att det bara blev så, att jag stannade hemma och att jag jobbade deltid alla de där åren. Just deltid under många år är nämligen det som påverkar pensionen mest negativt.

Var tredje kvinna och var tionde man jobbar deltid och den som jobbar deltid kommer att få en lägre pension än den som jobbar heltid. Hur mycket lägre pensionen blir vid deltidsarbete beror bland annat på hur länge du jobbar deltid och när under ditt arbetsliv som du jobbar deltid.

Jag vill absolut inte tala om för människor hur de ska leva sina liv, men jag tror att alla behöver bli medvetna om kopplingen mellan livets inkomster och pension. Jag träffade till exempel en kvinna som är 62 år och som hade tagit hela ansvaret för hem och barn under stora delar av sitt arbetsliv. Det innebar deltid, en lägre lön och en lägre löneutveckling under många år. Hon berättade för mig att hennes man nu hade lämnat henne och det var först nu hon hade insett hur alla år av deltid faktiskt kommer att ge henne en lägre pension. Hon sa att hon hela tiden hade förlitat sig på sin mans högre inkomst och så småningom även hans högre pension.

Skilsmässor bland pensionärer ökar och även om man tror att man kommer leva hela sitt liv tillsammans så tycker jag ändå att man kan göra två saker om det är stora inkomstskillnader i förhållandet:

  • För över premiepension från den med hög inkomst till den med lägre inkomst (detta går bara att göra om man är gift).
  • Se till att den med högre inkomst sparar till den med lägre inkomst, och att sparandet skrivs som enskild egendom. Då kan sparandet inte delas vid en eventuell skilsmässa.

Det kan låta deppigt, men ibland tror jag att man måste prata om jobbiga saker, även om man är nybliven förälder.