Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Gästblogg

Ann-Sofie Kraft

Almedalsveckan: Pensionsprognosen är viktigare än väderprognosen

| gästblogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Så var det åter igen vecka 27 och Visby fylls av politiker, journalister, fotografer, TV-team, intresseorganisationer och alla andra människor som uppleva politik, visa sin "produkt" eller bara uppleva pulsen.

Mitt i detta flöde av människor har vi, Pensionsmyndigheten, ett rum i en gränd, utrustat med två bord, datorer och orange väggar. Jag kom dit tidigt tisdag morgon och kunde konstatera att de orange väggarna ser inbjudande ut och solen lyser varmt in genom fönstren. På med en av våra orange pikétröjor, som upplyser omgivningen om att vi kan göra "Veckans viktigaste prognos", tog jag några broschyrer och trampade ner till Donners plats för att ragga folk upp till vårt rum i gränden.

Mitt första samtal kom att handa om vikten av att veta vilka delar och ungefär vilka belopp pensionen kommer att bestå av, även om det är många år kvar. En viktig tanke som jag också har diskuterat med många är hur man vill leva som äldre. Vilken kostnad har man för sitt boende, vill man resa, vill man ha kvar sommarstugan och vilka kostnader har man för sina lån etc. Det gäller att inte se sig blind på summan pengar utan mera fundera på vad den ska räcka till.

"Det blev mer än jag trodde"

Under onsdagen var det en strid ström av besökare till vårt ljusa fina rum och prognoser levererades på löpande band. Det har varierat stort mellan hög- och låginkomsttagare men generellt har alla varit nöjda över att vi har funnits här i Almedalen så att de har kunna få hjälp med allt man upplever som svårt. De flesta kommentarer har varit positiva - "Oj, det var inte så illa som jag trodde", "Det här ska nog bli bra" och "Jag behöver inte mera, det är bra", etc. Att också få göra high five med en 25-åring som inser att hon redan har nästan 4 000 kronor inbetalda avgifter till sin pension, ja, då är dagen fulländad.

Det bästa mötet denna dag är ändå det med en tjej som berättade att hon redan som gymnasieelev bestämt sig för att bli kulturarbetare inom konst och redan då insåg att någon pension kom hon inte att tjäna in och startade därför ett privat sparande. Det ni, att redan vid 17 års ålder vara så medveten om pension, det har jag aldrig upplevt förut.   

Utmaning

Full av nya och härliga intryck promenerar jag hem i minglet. Nu ska jag vila rösten, umgås en liten stund senare ikväll med mina kollegor från de andra kontoren i Sverige och sen sova gott. Torsdagen är den sista dagen för oss här i lilla rummet, mitt i minglet. Då är tre intensiva dagar slut och jag får vänta ett år innan jag åter igen kan få möjlighet att träffa så många positiva och glada människor och som är så villiga att diskutera och prata pension.

Sist men inte minst blev jag utmanad på väg hem av en kvinna från SMHI angående "Veckans viktigaste prognos". Hon tyckte de gav de viktigaste prognoserna men jag stod på mig. Våra prognoser bygger på fakta och en tämligen säker beräkning för framtiden. De är dessutom långsiktiga och går att lita på. Vem kan säga det samma om en väderprognos?