Blogg: Lönelexikon för pensionärer | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur

Gästblogg

Kristina Kamp

pensionsekonom

Lönelexikon för pensionärer

| gästblogg

"Vad får jag i månaden i pension?". Det är den vanligaste frågan bland pensionsspararna. Men de som redan är pensionärer? Vad kan de räkna med att få för pension de kommande åren? Dags för lite fokus på dig som redan är pensionär.

I veckan startade en ny ekonomiutbildning för landets pensionärer. Pensionsmyndigheten ska tillsammans med Finansinspektionen och de fem rikstäckande pensionärsorganisationerna utbilda seniorer som i sin tur ska sprida kunskap bland medlemmarna. Medverkar i utbildningssatsningen gör även Kronofogden, Skatteverket, Konsumentvägledarna och Budget- och skuldrådgivarna, AMF, Alecta, Avanza bank, Danske bank, Fondbolagens förening, SEB och Konsumenternas bank- och försäkringsbyrå.   I tvådagarskursen ryms allt från hur man säger nej till telefonförsäljare, får koll på utgifterna och ansöker om bostadstillägg, till vilka skatteregler som gäller för seniorer och hur man kan fundera kring arv och testamente.

Hur vet man hur stor pensionen blir?

Men utbildningen handlar också en hel del om hur pensionerna förändras över tid. Som anställd brukar det ju bli lite mer i lönekuvertet varje år. Eller mycket mer om löneförhandlingen gått bra. Pensionärer däremot har ingen att förhandla lön med. Ändå förändras värdet även på pensionerna över tid. Omställning av pension kallas det och förändringen kan se rätt olika ut beroende på vilken pension du har mest av:

Allmän pension

  • Garantipensionen räknas om med priserna.  
  • Tilläggs- och inkomstpensionen räknas om med ett inkomstindex. Den här pensionen påverkas även av bromsen, eller balanseringen, som den också kallas.
  • Premiepensionen räknas om med värdeförändringen på de fonder du valt, eller om du flyttat pengarna till en traditionell försäkring. Har placeringarna minskat i värde så minskar den delen av pensionen och har de stigit i värde så stiger pensionen. I år ser det ljust ut för de flesta.

Tjänstepension  

  • De förmånsbestämda pensionerna som de flesta pensionärer har, räknas vanligtvis om med priserna.  
  • De avgiftsbestämda som finns placerade i traditionell försäkring eller i fonder, förändras med värdeförändringen.

Privat pensionssparande

Fungerar oftast på samma vis som tjänstepension.

Vad blir det kvar i plånboken 2014?

Många pensionärer har pensioner i alla delarna ovan. Helt lätt att räkna ut nästa års pension är det kanske inte alla gånger. Skatteförändringar blir det också nästa år. Så vad blir det egentligen kvar i plånboken? Här på Pensionsmyndigheten har vi försökt att räkna lite schablonmässigt hur det kan bli när alla pensioner räknas in. Det kan du läsa mer om under Din pension 2014. Där kan du få en ganska bra bild av vad som händer med pensionerna nästa år.

Gilla din ekonomi

Du kan läsa mer om utbildningen för seniorer här:
www.gilladinekonomi.se