Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Gästblogg

Marie Holmberg

kundvägledare

Rapport från verkligheten på Centralstationen

| gästblogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Under den här veckan har vi pratat pension med människor på Centralen i Stockholm. En kollega till mig skrev en betraktelse från dessa dagar som jag gärna vill dela med mig av.

”Nu är jag inne på min tredje dag här på centralen. I morse när jag kom hit ställde jag mig och tittade ut över centralstationen och alla människor som passerar. Många stannar till och tittar på det stora Orange kuvertet som hänger i taket och ser lite fundersamma ut. Vissa stannar till och läser om vad som påverkar pensionen genom livet, vi har en uppförstorad folder om detta i vår monter.

Många kvinnor läser om barnåren och frågar hur man vet om man har fått med alla barnår. Jag hjälpte en kvinna med fem barn att räkna igenom alla barnår och vi konstaterade att hon hade lyckats rätt väl med spridning av sina födslar genom att ha fått 17 barnår av 20 möjliga.

Det där kuvertet man aldrig öppnar

En del utlandsbosatta som är i Sverige tillfälligt passar på att kolla att vi har rätt adress så att vi på Pensionsmyndigheten kan skicka Orange kuvert till dem. Många kommer förbi och undrar varför de inte har fått något kuvert ännu, och de som har fått kuvertet vill få hjälp att göra en prognos över hela sin pension eller ställa frågor om det som står i kuvertet. Glädjande nog är flertalet som kommer människor som har sett oss här tidigare i veckan. De har helt enkelt tagit med sig kuvertet (till och med öppnat det) och vill att vi tillsammans ska gå in och göra prognoser. Jag har sakta börjat vänja mig vid att personer frivilligt vill göra prognos och aktivt vill veta allt om sin pension, gamla som unga, med andra ord en inloggningskod i Orange kuvert är en succé i mina ögon. Borta är känslan man ofta möter, jaha det där kuvertet som man aldrig öppnar, är det det du talar om?

Pensioner har aldrig varit hetare

Jag kommer att möta många människor under de sex dagar jag kommer att vara på centralen, störst intryck hittills gjorde en person som nyligen hade drabbats av ett oväntat dödsfall i familjen. Personen hade tänkt ringa till oss för att ta reda på vilken ersättning det finns till efterlevande, men det hade hittills inte blivit av. Nu när vi stod där på centralen tog hon sig tid att prata om det man önskar att ingen ska behöva göra - ekonomin för familjen efter ett oväntat dödsfall.

Efter en stunds eftertänksamhet över hur skört livet är blir jag inkastad i nästa persons pensionsfrågor och livsval och sedan i nästa person och så vidare. En sak är säker, pensioner har aldrig varit hetare under mina fyra år på Pensionsmyndigheten.”

Tack Marie, för en bra skildring över våra dagar på Centralen.

Fråga oss om pension


Har du frågor om din egen pension så kan du kontakta vår kundservice via telefon, mail eller på Facebook.