Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Marcus Lindenius

Gästblogg

Marcus Lindenius

pensionsexpert

Tycker du att pensioner är enkelt?

| gästblogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Den vision som vi på Pensionsmyndigheten arbetar efter är ”Vi gör pensioner enklare – för att alla ska kunna leva i nuet”.  Som nyanställd på Pensionsmyndigheten tycker jag att visionen är bra och eftersträvansvärd. 
För visst vore det skönt om alla kunde känna att det är enkelt att både spara till och ta ut sin pension.

På sätt och vis kan det ju sägas att det är enkelt med pensioner.  

Om du jobbar och betalar skatt, ser till att du har en tjänstepension under tiden du jobbar, och använder dig av de förval som finns inom både premie- och tjänstepensionen, då får du en ganska hyfsad pension att leva på. Då behöver du inte heller göra så många val.

Men om det skulle vara så enkelt för alla, då skulle ju visionen för Pensionsmyndigheten redan vara uppfylld, och en ny vision skulle behövas. Och ni som pensionssparare skulle inte heller ge uttryck för att ni ibland kan drabbas av ångestliknande känslor vid tanken på det som handlar om pensioner.

Många har frågor om sin pension

Innan jag började arbeta här på Pensionsmyndigheten, har jag jobbat i tio år inom en konsumentorganisation som heter Konsumenternas Försäkringsbyrå. Dit kan du vända dig för att få oberoende vägledning gällande ditt privata försäkringsskydd, vilket alltså även innefattar pensioner.

Jag har genom mina år på Konsumenternas Försäkringsbyrå kommit i kontakt med många konsumenter som inte alltid tycker det är helt enkelt med pensioner (så om du hör till dem behöver du alltså inte känna dig ensam).

Saker som många brukar tycka är svårt

Några exempel på frågor om pension som många tycker är komplicerade:

  • Vilka avgifter som försäkringsbolagen tar ut
  • Olika begrepp som är krångliga och svåra att förstå
  • Vad som gäller i avtal man gjort med förvaltningsbolag gällande premiepensionen
  • Vilka val som behöver göras inom pensionen
  • Hur skyddet för familjen ser ut
  • Varför det inte går att flytta en pensionsförsäkring från ett bolag till ett annat
  • Varför avdragsrätten slopats i privat pensionsförsäkring

Den erfarenhet jag har med mig från min tidigare anställning är att listan på frågor och funderingar som ni som konsumenter har om pensioner kan göras lång.
Och att fråga i sig är naturligtvis bra och lärande, så fortsätt med det!

Vi vill ge dig en bild av hela pensionen

Till Pensionsmyndigheten kan du som konsument naturligtvis också vända dig för att få svar på dina frågor om pensioner. Och då inte bara den allmänna pensionen (du vet det som det orange kuvertet informerar om), utan även om det som handlar om tjänstepensioner ett eget pensionssparande.

Det jag märkt på den tid som jag nu varit här på Pensionsmyndigheten, är att myndigheten är tydligt konsumentorienterad och arbetar målmedvetet på flera fronter mot den uppsatta visionen. Allt för att faktiskt göra så att du som konsument kommer att kunna känna att pensioner känns allt mer enkelt.  

Det här är mitt första blogginlägg här på Pensionsmyndigheten, och jag hoppas få möjlighet att återkomma längre fram med fler inlägg. Jag ska då försöka att dra mitt strå till stacken - för att göra pensioner lite enklare för dig som konsument.