Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Hallå - varför får jag så mycket kvarskatt på min pension?

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Varje år vid den här tidpunkten så ringer väldigt många kunder till oss på Pensionsmyndigheten och frågar varför de får så mycket kvarskatt. Svaret är för de flesta att de har pension från flera håll och då dras det ofta för lite skatt.

När du tar ut din allmänna pension betalar du skatt på den precis som på lön. De flesta får pension från både Pensionsmyndigheten, tjänstepensionsbolag och kanske också från privat pensionssparande.

Vi på Pensionsmyndigheten drar skatt enligt den skattetabell som gäller i den kommun där du bor, om du inte har meddelat oss något annat. De andra som betalar ut pension till dig gör istället ett preliminärt skatteavdrag med 30 procent oavsett kommunalskatt. Det gör att den preliminära skatten som betalas in kan bli för låg.

Vad kan jag göra för att slippa det här?

I årets deklaration kan du inte göra något. Om du vill slippa kvarskatt nästa år måste du se till att det dras en högre preliminär skatt på dina pensionsinkomster i fortsättningen. Det enklaste sättet är att du begär att det dras en högre skatt på den pensionsinkomst som är högst. Vill du att Pensionsmyndigheten drar högre skatt kan du anmäla det direkt här på vår webb.

Ändra skatteavdrag

Ansök om jämkning

Om du vill att högre skatt dras på tjänstepensionen eller på ditt privata pensionssparande får du vända dig till det bolag som betalar ut den pensionen. Du kan också ansöka om jämkning av skatten hos Skatteverket. 

Ansökan om jämkning på Skatteverkets webb

Risk att du betalar för lite skatt det år du går i pension

För att du ska få rätt skatt det år du tar ut din pension är det viktigt att begära jämkning hos Skatteverket. Skatteuttaget från den månad du tar ut pension kan annars bli alldeles för lågt i förhållande till din totala årsinkomst.

Din tidigare arbetsgivare drar nämligen skatt, som om du skulle haft din lön under hela året och Pensionsmyndigheten kommer, om du inte begär jämkning, att dra skatt som om du haft din pension under hela året.

Om du har tänkt gå i pension nästa år kan du jämka redan nu för att slippa kvarskatt längre fram. När du begär jämkning får du ett beslut från Skatteverket om att göra ett högre (eller lägre) skatteavdrag från utbetalningen än vad skattetabellen säger. Skicka beslutet till oss samt till de olika utbetalarna av din pension.

Visste du att:

...skatten på din pension blir lägre från det år du ska fylla 66 år.

Exempel:

Två personer har båda en pension på 180 000 kronor per år. En av dem tar ut sin pension vid 62 års ålder medan den andra väntar med sitt uttag till 66 års ålder. Skillnaden i nettopension mellan de två pensionärerna blir då cirka 800 kronor per månad. Orsaken är det förhöjda grundavdraget för den äldre pensionären.