
Mitt i lyckan över att ha gift dig, blivit sambo eller fått barn behöver du också ta dig en funderare på om det är dags att lägga till ett så kallat återbetalningsskydd på dina tjänstepensionspengar.
Ett återbetalningsskydd innebär att din familj får de pengar som har betalats in till din tjänstepension, om du själv hinner dö innan du har hunnit ta ut pengarna. Familj i det här sammanhanget är make, maka, registrerad partner och sambo i första hand och i andra hand barn.
Inom vilka delar av pensionen kan du välja skydd?
Varför är det då så viktigt att tänka till när du har gift dig, blivit sambo eller fått barn? Det är just i dessa situationer som du kan lägga till detta ekonomiska skydd till familjen på hela tjänstepensionskapitalet utan en så kallad hälsoprövning. Hälsoprövning innebär att du måste intyga till tjänstepensionsbolaget att du är frisk. Det gör du genom att svara på en del frågor om din hälsa.
Inget återbetalningsskydd för din inkomstpension
Som jag tidigare bloggat om så finns det inget återbetalningsskydd för inkomstpensionen i den allmänna pensionen. Om du dör fördelas dina pensionspengar till övriga pensionssparare inom samma årskull. Det kallas arvsvinst, och om du kollar i ditt orange kuvert kan du se att du själv fått en sådan summa varje år. Det
Efterlevandeskydd för premiepensionen när du börjar ta ut den
För premiepensionsdelen finns möjlighet att teckna ett efterlevandeskydd i samband med att du börjar ta ut din premiepension. Om du dör får i så fall din partner din premiepension utbetald till sig resten av sitt liv. Om du inte lägger till ett efterlevandeskydd händer samma sak som med inkomstpensionen, dina intjänade pengar går tillbaks till systemet och kommer andra pensionssparare till del.
Mer om ekonomiskt stöd vid dödsfall.
Du kan alltid välja återbetalningsskydd i din tjänstepension
Alla som omfattas av en tjänstepension har dock möjlighet att välja om de vill ha återbetalningsskydd eller inte. Om du jobbar inom kommunen och landstinget ingår återbetalningsskydd automatiskt. Jobbar du som privatanställd tjänsteman, privatanställd arbetare eller inom staten och har kollektivavtalad tjänstepension så måste du aktivt lägga till detta skydd.
Blogg: Så skyddar du din familj om du dör
Efterlevandeskydd för tjänstepensionen
Om du behöver skyddet eller inte kan bara du avgöra, fundera över om din familj är i behov av pengarna om du dör. Detta kan variera genom livet vilket innebär att du kanske först inte har något återbetalningsskydd för att du är singel utan barn, sedan kanske du gifter dig och får barn och vill lägga till skyddet. Slutligen när barnen flyttat hemifrån och du kanske lever med någon som tjänar mer än du tar du bort skyddet för att på så sätt få en högre pension själv.
Viktigt att veta om efterlevandeskydd
- Om du har gift dig, blivit sambo eller fått barn får du alltid inom 12 månader efter händelsen lägga till återbetalningsskydd på hela tjänstepensionskapitalet.
- Tar man bort återbetalningsskyddet, vilket du kan göra när du vill, så försvinner det på hela kapitalet, dvs din familj får inga pengar från din tjänstepension om du dör.
- Återbetalningsskydd kan inte läggas till eller tas bort när man väl har börjat ta ut sin tjänstepension.
Valcentraler
Privatanställd tjänsteman (ITP) eller privatanställd arbetare (SAF-LO)
Om du har frågor och funderingar kring detta - vänd dig till din valcentral. Det är där du kan se om du har återbetalningsskydd eller inte samt ändra ditt val.
Kommun/landstingsanställd (KAP-KL/AKAP-KL) eller statligt anställd (PA16)
Om du har frågor vänd dig till ditt tjänstepensionsbolag (försäkringsgivare). Vilket tjänstepensionsbolag du har valt kan du se hos din valcentral.
Är du osäker på vilken valcentral du tillhör kan du prata med din arbetsgivare.
- Privatanställd tjänsteman (ITP) – Collectum.se
- Privatanställd arbetare (SAF-LO) – Fora.se
- Kommun- och landstingsanställd (KAP-KL/AKAP-KL) – Valcentralen.se, Pensionsvalet.se
- Statligt anställda (PA16) – SPV.se