Blogg: Hej egen företagare - vad har du för plan för pensionen? | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur

Hej egen företagare - vad har du för plan för pensionen?

| blogg

I tisdags startade en informationskampanj där vi på Pensionsmyndigheten vänder oss till dig som är egen företagare och kanske jobbar ensam eller har några få anställda. Egna företagare måste ta ett större eget ansvar för sin framtida pension jämfört med anställda. Vi vill därför informera om vad du bör tänka på och hur du kan påverka din pension.

Vissa med eget företag har inte möjlighet att ta ut så mycket i lön/överskott och de saknar dessutom tjänstepension som många anställda har. Det här gör att just företagare tillhör en av de grupper som riskerar att få en låg pension. Det är därför viktigt att ta ut lön om du kan, eftersom den gör att du får inbetalningar till din allmänna pension via skatten. Om du även har möjlighet att spara pengar själv för att kompensera för att du inte har tjänstepension, ja då har du gjort det viktigaste för din framtida pension.

De två viktigaste pensionstipsen för företagare:

  1. Ta ut lön eller överskott från företaget och betala dina skatter och avgifter. Då har du en grund för din allmänna pension och för andra sociala förmåner, som exempelvis sjukpenning och föräldrapenning.
  2. Kompensera för den uteblivna tjänstepensionen som de flesta anställda får. Det är bra om du kan spara cirka 4,5 procent av din lön. Det är vad de flesta anställda får inbetalat till sin tjänstepension. 

Du kan få fler tips om din pension som enskild firma eller om du har aktiebolag.