Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Du använder en gammal webbläsare

Vi rekommenderar att du uppdaterar den eller byter till en annan för att webbplatsen ska fungera bra.

Rekommenderade webbläsare
Porträtt
Signatur

Hur länge pluggade du - överutbildad för din lön?

| blogg

Idag var jag och lyssnade på ett intressant seminarium. Där tog man upp att om du börjar jobba sent så drabbar det pensionen. I Sverige kommer vi ut sent på arbetsmarknaden och vi har höga examensåldrar, detta gäller både kvinnor och män.

Om man tittar på skillnaden mellan män och kvinnor så kommer kvinnor ut på arbetsmarknaden senare i livet än män.

Det beror på många saker, information från Centrala Studiestödsnämnden (CSN) visar ett tydligt mönster. Kvinnor studerar oftare än män, de studerar oftare på deltid (vilket leder till att studierna tar längre tid) och kvinnor utgör mer än 80 procent av dem som studerar med barn (av alla som studerar har 19 procent barn).

Det man kan fundera över är om det alltid lönar sig att plugga länge? Ger det mer betalt? Jag har ingen statistik på det. Om det nu skulle vara så att man pluggar länge och sedan inte får ett bra betalt jobb, då kan man faktiskt prata om en pluggfälla. I alla fall om man pratar om pensioner. 

Ju senare du kommer ut på arbetsmarknaden desto lägre blir din framtida pension. Om du inte kompenseras av en hög lön och jobbar längre än till 65 år.

Det finns mycket att säga om detta. Var medveten om att hur tidigt du kommer ut på arbetsmarknaden och vilken lön du har påverkar din framtida pension.

Sedan finns det såklart andra saker som gör att man kommer ut sent i arbetslivet, men det kan vara bra att veta att det påverkar din pension.

Vill du läsa mer om ämnet kvinnor och pension så har jag skrivit om det i tidigare blogg-inlägg.