Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

I vilket land är det bäst att bli gammal?

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Varje år rankas världens länder efter i vilket land det är bäst att bli gammal. Det görs av organisationen HelpAge International i undersökningen Global Age Watch Index. Hur rankas Sverige? Och vilka länder hamnar högst upp och längst ner på listan?

För att kunna ranka alla länder tittar man på många olika faktorer, bland annat hur pensionärers ekonomi och hälsa ser ut.

Under ”hälsa” ingår faktorer som förväntad livslängd, fysiskt och psykiskt välbefinnande, åldersdiskriminering och samhällets förståelse för äldre personers hälsotillstånd. Japan är det land som är bäst i världen för äldres hälsa. Schweiz och Spanien hamnar på en andra och tredje plats i den kategorin.

Sverige kommer trea på listan

Sverige klarar sig bättre när det gäller pensionärers ekonomi, men av Nordens länder hamnar Norge och Island på en bättre placering.

Totalt sett så hamnar Schweiz på en första plats, som alltså är det land som är bäst att bli gammal i år 2015. Norge kommer på en andra plats följt av Sverige. 

Det land i Europa som är sämst att bli gammal i är Grekland, som hamnar på plats 79 av de 96 länder som är med i indexet.

Mer om Global Age Watch index

Listan över bästa länder att vara gammal i

  1. Schweiz
  2. Norge 
  3. Sverige 
  4. Tyskland 
  5. Kanada 
  6. Holland 
  7. Island 
  8. Japan 
  9. USA 
  10.  Storbritannien

Hela listan från Help Age