Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Idag är det kollektivavtalets dag

| blogg

Jobbar du på en arbetsplats som har kollektivavtal? Vad bra, det betyder att du har tjänstepension från din arbetsgivare.

Idag den 17 mars är det kollektivavtalets dag. Det brukar uppmärksammas lite extra av exempelvis fackförbunden som vill lyfta fördelarna med den svenska modellen, det vill säga att fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna tillsammans kommer överens om villkor kring till exempel lön, arbetstid, försäkringar, semester och tjänstepension.

Det kanske inte är så många som vet vad det innebär med kollektivavtal, men ur ett pensionsperspektiv så är det tjänstepensionen som är viktig. Du kan såklart ha en tjänstepension även om du jobbar hos en arbetsgivare som inte har kollektivavtal, det kallas då individuell tjänstepension. Då finns det några saker du behöver vara extra uppmärksam på:

  • Hur mycket betalar arbetsgivaren in till din individuella tjänstepension?
    Du kan jämföra med hur det ser ut för de kollektivavtalade tjänstepensionerna. Där betalar arbetsgivaren minst 4,5 procent av din lön upp till en månadslön på 38 438 kronor (2017). Tjänar du mer än så sätter arbetsgivaren av 30 procent på den lön du har över detta.
  • Vilka avgifter få du betala i ditt sparande?
    I de kollektivavtalade tjänstepensionerna så har fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna pressat priserna för att du som anställd ska få så mycket som möjligt i pension. Det är inte alltid självklart för de individuella tjänstepensionerna som i vissa fall kan vara väldigt kostsamma.
  • Individuella tjänstepensioner skiljer sig ofta åt från en arbetsgivare till en annan. Hur de ser ut beslutar varje enskild arbetsgivare om själv. Inom de kollektivavtalade tjänstepensionerna så är avtalen tvärtom i stort sett likadana för alla inom samma avtalsområde.

Man kan alltså säga att du som har en kollektivavtalad tjänstepension vet vad du får, medan du med individuell tjänstepension behöver ta reda på hur det ser ut för just dig. Du kan såklart få en bra pension även med en individuell tjänstepension, men det ställer högre krav på din arbetsgivare att upphandla bra pensionslösningar.