Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Jobb utomlands kan påverka din pension

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Att jobba utomlands några år är ett vanligt val för många idag.
Men hur påverkar det den framtida pensionen? Vissa undrar om man kan kompensera för eventuell förlorad pension och vissa vill veta om det betalas in till pension i det land de ska flytta till. Här är det viktigaste du behöver ha koll på.

Har du eller planerar du att jobba utomlands - då behöver du ha it extra koll på om du tjänar in till din pension.

Hur tjänar man in till pension i landet du jobbar?

Om du jobbar utomlands och inte betalar skatt i Sverige tjänar du inte in till någon pension här. Generellt kan man säga att de flesta andra länder har någon form av pension som är baserad på arbete, men det är ändå viktigt att ta reda på exakt vad som gäller i det land du ska jobba. 

Inom EU/EES finns det pensionssystem. Ska man däremot arbeta i andra länder, exempelvis i Afrika, så behöver man vara extra noga med att ta reda på vad som gäller, i en del fall kan det finnas pensioner men de ger ingen försörjning.

Mer om pension inom EU/EES

Mer om pension utanför EU/EES

Finns det tjänstepension?

I Sverige har nio av tio tjänstepension från sin arbetsgivare, ta reda på om arbetsgivaren i det land du flyttar till, eller jobbar i, betalar in extra pengar till din pension (utöver det som eventuellt betalas in via skatten).   

Acceptera absolut inte så kallad svart lön eller andra oseriösa anställningsvillkor. Det är olagligt och du tjänar inte in några pengar till din pension om du inte betalar skatt på din inkomst.

Går det att kompensera förlorad pension?

Saknas pension i det land du flyttar till, eller om inbetalningarna är lägre än vad du skulle ha haft i Sverige, behöver du spara själv för att kompensera.

Exempel

Om du har en lön på 32 900 kronor per månad behöver du spara ungefär 5 700 kronor per månad för att kompensera för den allmänna pensionen, samt ytterligare 1 500-2 000 kronor per månad för att kompensera för tjänstepensionen.

Totalt behöver du lägga cirka 7 200-7 700 kronor per månad i ett eget sparande om du vill spara samma belopp som motsvarar det du skulle ha tjänat in i det svenska pensionssystemet.

Ett enkelt sparande till pension kan vara att spara månadsvis på ett investeringssparkonto och välja en global aktieindexfond som kostar max 0,4 procent i förvaltningsavgift. 

Undantag - om du jobbar utomlands men skattar i Sverige

Vissa arbetar utomlands men är utsända av ett företag, dvs du betalar även fortsättningsvis skatt i Sverige och arbetsgivaren fortsätter att betala in pengar till din tjänstepension.

När man ansöker om jobb eller blir erbjuden anställning utomlands tror jag inte att man tänker pension i första hand. Många gör inte den kopplingen alls och inser inte att det kan påverka den framtida pensionen. Nu gör du förhoppningsvis det och kollar hur det funkar med din pension vid en utlandsflytt eller tillfälligt jobb utomlands. 

Mer information på webbsidan Arbeta utomlands.se

Effekterna av att jobba utomlands - ett exempel

Vilka ekonomiska effekter blir det på pensionen av att vara utanför det svenska pensionssystemet under fem år?

  • Exempepersonen är född 1972
  • Hen började arbeta vid 23 års ålder
  • Inkomsten är 32 900 kronor i månaden
    (motsvarar medellönen för heltidsarbete i Sverige under 2016)
  • Hen jobbar utomlands fem år mellan 30 till 35 års ålder

Om personen går i pension vid 65 år  

5 år utomlands utan svensk pension: 
Pensionen blir 23 635 kronor per månad (inklusive tjänstepension). Pensionens storlek i procent i förhållande till den lön hen har haft är 51,2 procent. 

Jobbar och tjänar in pension i Sverige:   
Pensionen blir 27 125 kronor per månad (inklusive tjänstepension). Pensionens storlek i procent i förhållande till den lön hen har haft är 58,7 procent. 

Om personen går i pension vid 68 år och fem månader

5 år utomlands utan svensk pension: 
Pensionen blir 30 527 kronor per månad (inklusive tjänstepension). Pensionens storlek  i procent i förhållande till den lön hen har haft är 62,7 procent.  

Jobbar och tjänar in pension i Sverige: 
Pensionen blir 34 814 kronor per månad (inklusive tjänstepension). Pensionens storlek i procent i förhållande till  den lön hen har haft är 71,5 procent.