Blogg: Jobba vitt, jobba svart eller jobba orange? | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur

Jobba vitt, jobba svart eller jobba orange?

| blogg

Har du planer på att byta jobb? Eller ska du löneförhandla med din chef? Då är det ett bra tillfälle att försöka påverka din pension. Se till att du jobbar orange, helt enkelt.

Det viktigaste för pensionen är att du har ett jobb och att du betalar skatt = jobba vitt. Om du blir erbjuden ett jobb där du får pengar rakt ner i fickan eller under bordet eller hur man nu vill uttrycka det, så är det olagligt och leder heller inte till några inbetalningar till pensionen = jobba svart. Om du har lite mer koll på vad som påverkar pensionen, till exempel att du vet att din arbetsgivare betalar in extra pengar till dig i form av tjänstepension, du vet också att deltidsarbete under många år påverkar din pension så att den blir lägre, du vet helt enkelt vad som verkligen är viktigt för pensionen = jobba orange.

Att fundera på när det gäller jobb och pension:

  • Försök se till att du får tjänstepension av din arbetsgivare. Tjänstepensionen kommer att vara en stor del av din framtida pension och är därför viktig. Om din arbetsgivare inte betalar in tjänstepension ska du försöka bli kompenserad med minst 5 procent högre lön så att du själv kan spara till din pension. 
  • Försök löneförhandla - högre lön ger mer pension. Du kan i vissa fall även förhandla med din arbetsgivare om att mer pengar ska betalas till din tjänstepension.
  • Som företagare måste du själv ansvara för att du tjänar in till din pension. För att du ska få samma pension som om du vore anställd behöver du ta ut lön eller överskott, betala in avgifter och skatter samt spara till din framtida pension. Reglerna skiljer sig åt om du har eget aktiebolag eller om du har enskild näringsverksamhet. Läs mer om vad du som företagare behöver tänka på.
  • Det kan vara bra att känna till att du inte behöver välja fonder för din premiepension och din tjänstepension om du inte vill. Om du inte vill välja fonder placeras dina pengar automatiskt i ett förvalsalternativ med låg avgift. Vill banken ta hand om din pension för att du ska få lägre ränta på bolånet, se upp för högre avgifter.
  • Köp inte förvaltningstjänster för din premiepension. Köper du förvaltningstjänster för din premiepension är det troligtvis en dålig affär. Det är inte sannolikt att förvaltningsföretaget får till en värdeutveckling som dels betalar dina högre avgifter till dem, dels ger en bättre värdeutveckling än vad du fått om du valt själv eller inte gjort något alls. Ge aldrig ut ditt Mobila BankID på någon annans uppmaning, det finns oseriösa förvaltare som byter fonder utan ditt medgivande!
  • Att jobba deltid under lång tid påverkar din pension, försök jobba heltid om du har möjlighet.
  • Om du studerar och får studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN) betalar staten in pension för dig. Du tjänar även in till pension när du får arbetslöshetsersättning eller sjukpenning. Olika inkomster där du tjänar in till din allmänna pension.
  • Försök hitta ett jobb som du trivs med, ju längre du jobbar desto mer pension får du.
  • Om du jobbar utomlands och betalar skatt i Sverige fortsätter du spara in till din svenska pension. Om du jobbar utomlands och betalar skatt i det landet bör du ta reda på om du tjänar in pension i det aktuella landet. Hör med din arbetsgivare eller med pensionsmyndigheten i det land där du bor.
  • Även sommarjobb och extrajobb ger pension om du betalar skatt. Att jobba svart och få pengarna direkt i handen kan vara lockande men det är olagligt och ger ingen sjukpenning eller pension.