Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Känner du någon med låg pension?

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Många äldre vet inte att de kan ansöka om ett extra tillägg till pensionen, och få ett tillskott i hushållskassan. Känner du någon – eller har en anhörig – med låg pension, så kan du hjälpa dem att ansöka. 

Jag blev intervjuad av Ekonominyheterna på TV4 igår, i ett inslag om personer med låg pensionBostadstillägg till pensionärer är ett skattefritt tillägg till pensionen för de som har låga pensioner. Du kan ansöka om det för att få hjälp att betala ditt boende. Men det finns en del som inte känner till att de kan, och i vissa fall vill de inte ansöka om ett extra tillägg till pensionen.

En äldre kvinna sa så här till mig: ”Monica, jag har inte tagit emot ett bidrag i hela mitt liv och jag tänker inte börja nu”. Det är tråkigt tycker jag. Bostadstillägget är något man har rätt att ansöka om. Mer pengar att röra sig med, framförallt för den med små inkomster, kan göra stor skillnad.

Vad är en låg pension?

En enkel tumregel är att du kan ha rätt till bostadstillägg om du är ensamstående och har en lägre månadsinkomst än
13 000 kronor efter skatteavdrag. För dig som är gift eller sambo gäller 9 000 kronor efter skatteavdrag, men då räknas detta utifrån era gemensamma inkomster. Om och hur mycket du kan få beror på dina inkomster och tillgångar samt på din bostadskostnad. Du kan också göra en beräkning här på webben för att se om du har rätt till bostadstillägg.

Läser inte min blogg

Det är en högre andel kvinnor än män som har låg ekonomisk standard och ensamstående äldre har lägre ekonomisk standard än sammanboende äldre. Jag tror tyvärr inte att de allra äldsta kvinnorna läser min blogg, därför vänder jag mig till dig som anhörig och vän. Ta reda på om personen i din omgivning har ansökt om bostadstillägg, om inte, hjälp gärna till i kontakten med oss på Pensionsmyndigheten. Det uppskattas både från oss men också från den person som kanske kan få några extra slantar i plånboken.

Fakta: Fylla i ansökan

Många äldre jag pratar med tycker att det är svårt att fylla in ansökan om bostadstillägg, men det finns en del uppgifter vi på Pensionsmyndigheten behöver för att kunna fatta ett beslut. Om du som anhörig eller vän har möjlighet så är det väldigt bra om du kan hjälpa till med detta. Läs mer om hur du ansöker åt någon annan.

Om du är äldre och saknar anhöriga eller kanske inte vill ”besvära” dem, som en del uttrycker sig till mig, så kan man besöka något av våra Servicekontor eller ringa vår kundservice så hjälper vi dig.

Kontakta oss