Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Kvinnor och pension

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

I veckan kunde man se en artikel i en kvällstidning som handlar om kvinnors låga pensioner. Det är en viktig och högst relevant fråga tycker jag. Kvinnor jobbar mycket deltid, stannar hemma längre med barn och har lägre löner. Detta leder till en lägre pension.

Journalisten som skrev artikeln i Expressen ringde mig och berättade att hon hade pratat med ett antal kvinnor om hur de funderar inför pensionen och hur stor pension de beräknas få. Hon ville få min hjälp för att kunna ge några tips på vad de kan göra för att förbättra sin pension, som i de flesta av fallen var låg.

Sakerna som påverkar din framtida pension mest

Hur mycket du jobbar

Om du jobbar deltid och ni inte delar på föräldraledigheten, se till att du blir kompenserad där och då. Det kan vara genom ett privat pensionssparande som är skrivet på dig (alltså inte kan delas vid en eventuell skilsmässa), eller genom att din man för över sin premiepension till dig. Jag har träffat alldeles för många kvinnor som har förlitat sig på sin mans höga inkomst/pension och som sedan har skilt sig. Kärleken är tyvärr inte alltid evig, inte heller i pensionssammanhang. 

  • Jobba om möjligt heltid
  • Dela på föräldraledigheten
  • Försök få upp din lön. Min erfarenhet säger att kvinnor generellt sett är sämre på att löneförhandla än vad män är

Att du har tjänstpension

Se till att du har en tjänstepension via din anställning. Finns det inte kollektivavtal så kan du ändå förhandla om att arbetsgivaren ska betala in pengar till en tjänstepension

  • Om du har tjänstepension så försäkra dig om att arbetsgivaren betalar in till din tjänstepension även under föräldraledigheten.
  • Fundera över om du behöver ha efterlevandeskydd på din tjänstepension - dessa skydd sänker nämligen din egen pension.

Blogg: Har du efterlevandeskydd på din tjänstepension?

Att du får koll på läget i god tid inför pension

Oavsett hur gammal du är, logga in på minpension.se och gör en prognos, där får du en hyfsad bild över hur mycket du beräknas få i pension per månad. Efter det kan du ta ställning till om du kommer att behöva spara extra (om du har den möjligheten) till din pension eller, om pensionen riskerar att bli väldigt låg, vad du kan får för ekonomiskt stöd.

Logga in och gör en prognos på minPension

  • Spara privat är alltid bra, men det är viktigt att känna till att det inte alltid lönar sig att spara i ett avdragsgillt pensionssparande. Det är för de allra flesta bättre att betala skatt på sin lön och sätta in pengar i ett vanligt sparande. För just kvinnor med låga inkomster är det definitivt inte att rekommendera ett avdragsgillt pensionssparande eftersom det kan leda till att man får ett lägre bostadstillägg. 
  • Om du har/beräknas få en låg total pension (under ca 16 000 kr före skatt 2013), rekommenderar jag att du tar reda på om du eventuellt har rätt till bostadstillägg. Det gör du enkel här på vår webb.

Beräkna bostadstillägg 

Till sist, prata gärna om det här på er nästa fikarast, medvetna val är bättre än omedvetna!