Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Gästblogg

Marcus Lindenius

Pensionsexpert

Lägre pension än lön? Så får du koll på din pensionärsbudget.

| gästblogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Inkomsten sjunker vanligtvis då du går i pension. Men en del utgifter som du har som yrkesverksam kommer du att slippa när du blir pensionär. Och det finns lite knep för att få pengarna att räcka längre, och få en bra koll på hushållsbudgeten.

Lägre utgifter

Det kan vara oroande att märka att pensionen som du får som pensionär, blir lägre än den lön du har när du har jobbat. Men en del utgifter som du har som yrkesverksam, kommer du kunna slippa när du är pensionär.

Exempel på sådana utgifter är:

  • Fackföreningsavgift
  • Kostnad för luncher på restaurang
  • Transportkostnader till och från jobbet
  • Avgift till A-kassan

Utgifternas storlek för ovanstående är naturligtvis individuella beroende på exempelvis vilket fackförbund du tillhör, eller hur långt du pendlar till arbetet. Men sett över ett år, kan det bli relativt stora summor totalt.

Du som tar ut allmän pension kan också beställa ett pensionärsintyg från oss på Pensionsmyndigheten. Med intyget har du möjlighet att ta del av olika pensionärsrabatter, vilket också hjälper till att sänka dina utgifter.

Koll på pengarna

Det finns bra hjälpmedel för att få koll på utgifter och inkomster för din privata ekonomi. Exempelvis kan du använda dig av den budgetkalkyl

Exempel på budgetkalkyl på Hallå Konsuments webbplats.

Där kan du fylla i dina egna uppgifter, samt jämföra med Konsumentverkets schablonberäkningar, och på så sätt få en bra överblick över din hushållsbudget.

Genom en checklista på Hallå Konsument ges också bra tips på vilka åtgärder du kan göra för att få pengarna att räcka längre. 

  • Se över dina privata försäkringar - Är du kanske dubbelförsäkrad, eller finns det billigare försäkring hos ett annat bolag.
  • Se över lånen - Har du många dyra lån. Kolla med banken om du kanske kan samla lånen på ett ställe, och då förhandla dig till en bättre ränta.
  • Spara på energi - Genom olika åtgärder kan dina elkostnader sänkas, och du kan också ta hjälp av kommunens energirådgivare.

Hela listan finns på Hallå Konsuments webbplats.

Så även om inkomsterna blir lägre då du går i pension, kan också utgifterna bli det. Och det finns bra hjälpmedel för att få bra koll på hushållsbudgeten.