Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Gästblogg

Marcus Lindenius

Pensionsexpert

Lättare att jämföra pris på privata pensionsförsäkringar

| gästblogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Har du tidigare sparat i en privat pensionsförsäkring? Nu finns ett Jämförpris för privata pensionsförsäkringar, vilket gör att du enkelt kan jämföra vad sparandet kostar dig.

För de allra flesta är det inte längre aktuellt att fortsätta spara i privata pensionsförsäkringar, efter det att avdragsrätten i den sparformen slopades 1 januari 2016. Men däremot kommer det kapital som du har sparat ihop, finnas kvar hos ditt bolag till dess att du tar ut pengarna, vilket vanligtvis är vid 65 års ålder.

Men hur mycket kostar det dig att pengarna är kvar och förvaltas hos bolaget, och kan det vara värt att flytta pengarna till ett annat bolag?

Jämförpris på privata pensionsförsäkringar

För att få vägledning kring det finns nu ett Jämförpris framtaget av Konsumenternas Försäkringsbyrå,  som hjälper dig att jämföra bolagens avgifter och kostnader, samt också tydliggöra vad det kostar att flytta ditt kapital till ett annat bolag. 

När du går in i tjänsten visas ett Jämförpris för varje bolag. Det Jämförpriset är baserat på att du har 250.000 kronor sparat i en privat pensionsförsäkring, att du är 40 år, tar ut pensionen från 65 år och att den utbetalas livet ut. Skillnaderna mellan Jämförpriset är riktigt stora. Mellan det billigaste och det dyraste bolaget skiljer cirka 173.000 kronor.   

Du kan göra egen beräkning

Du kan också själv utifrån din egen ålder och nivå på pensionskapital, göra en egen beräkning av ett Jämförpris. Du får ett snabbt svar utifrån dina inmatade uppgifter, och det presenteras enkelt och överskådligt.

Det finns även bra information om vad du ska tänka på om du funderar på att flytta din försäkring från ett bolag till ett annat. Allt handlar inte om priset. Det kan exempelvis vara viktigt att ta reda på om du idag har någon garanti för ditt sparande, och hur det påverkas om du byter till ett annat bolag.   

Mer om jämförpris för privata pensionsförsäkringar på Konsumenternas webb