Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Lyssna på radio – det kan ge dig högre pension

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Igår var en bra dag för de som lyssnade på P4 Extra med Erik Blix. De fick nämligen väldigt viktiga tips om hur de ska spara till pensionen efter nyår.

Igår var jag med i radion och pratade om vad som händer efter nyår och att alla behöver se över sitt pensionssparande, och det nu!

Från årsskiftet får du inte längre dra av något i din deklaration för privat pensionssparande. Det innebär att om du fortsätter spara i en pensionsförsäkring eller individuellt pensionssparande (IPS) efter nyår så kommer du att betala skatt på dina sparpengar två gånger.

Tidigare har du alltså kunnat göra avdrag i deklarationen för privat pensionssparande, det betyder att du inte betalar någon skatt på de sparade pengarna idag. När du sedan tar ut pengarna så betalar du däremot skatt.

Om du fortsätter att spara i en pensionsförsäkring eller IPS så kommer du inte längre att få göra något avdrag för detta, du sätter då in skattade pengar i någon av dessa sparformer. När du sedan tar ut pengarna får du betala skatt igen. Alltså – dubbel skatt.

Hur ska jag spara istället?

Det har jag skrivit om tidigare, men en kort sammanfattning kan vara:

  • Sluta med insättningar till pensionsförsäkring och IPS. 
  • Öppna istället ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring.
  • Spara i globala aktieindexfonder med låga avgifter. Ett riktmärke kan vara att inte betala mer i avgift än 0,4 procent.