Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

När du har fullt upp med annat – en bra anledning att fundera på din pension

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Pensionen är verkligen inget man ska behöva tänka på hela tiden, men vid vissa tillfällen i livet kan det vara bra att lägga en extra stund på att fundera på hur små och stora förändringar påverkar din framtida ekonomi.

Det finns vissa situationer i livet när du inte ens är i närheten av att vilja fundera på din pension. Du känner antagligen att det helt enkelt inte finns någon koppling mellan det som händer i ditt liv just då och din pension.

Det kan vara när du flyttar ihop med någon, när du gifter dig, eller kanske skiljer dig eller när du skaffar barn. Det kan också handla om att du köper en ny bostad eller kanske byter du jobb eller kan det vara så att du ska löneförhandla med din chef. Det är faktiskt precis då som det kan vara extra viktigt att fundera på din pension.

Förra året när vi skickade ut orange kuvert så ville vi på Pensionsmyndigheten berätta att de flesta i Sverige redan gör det viktigaste för sin pension. Det vill säga att man jobbar, betalar skatt och har en tjänstepension från sin arbetsgivare.

I år har vi dessutom valt att fokusera på några olika situationer, mitt i livet, där det kan vara bra att tänka till kring sin pension. Det är tillfällen då man ofta ändå fattar beslut om sin privatekonomi. Vårt fokus i år har varit de här situationerna:

  • Gifta sig/skilja sig 
  • Skaffa barn/småbarnsförälder
  • Byta jobb/löneförhandla 
  • Köpa bostad

Jag kommer att berätta mer om vad du kan tänka på i de olika situationerna och ge tips under den period som vi skickar ut orange kuvert, mellan den 15 februari – 21 mars.