Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Nu blir det billigare att ge bort pension

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Nu sänks avgiften för överföring av premiepension till maka, make eller registrerad partner, från åtta procent till sex procent. Det är bra tycker jag! Fler borde nu fundera över möjligheten att jämna ut pensionen, framförallt om det är stora inkomstskillnader i förhållandet.

Jag har skrivit om det här med att ge bort sin premiepension tidigare. Den viktigaste anledningen till att göra det, tycker jag, är att höja pensionen för den i förhållandet som har den lägsta inkomsten. Det är vanligt att kvinnor jobbar deltid under vissa perioder i livet, vilket ger en lägre inkomst och därmed lägre pension. Det borde därför, precis som jag skrivit tidigare, vara självklart att man kompenserar kvinnan under dessa perioder, bland annat genom att föra över sin premiepension. Nu blir det dessutom billigare att föra över premiepension till den du är gift eller registrerad partner med.

När pengarna förs över har beloppet tidigare minskats med
8 procent. Alltså, om du förde över 100 kronor så fick mottagaren 92 kronor. Nu ändras detta så om du för över 100 kronor så får mottagaren istället 94 kronor. Det kan röra sig om mycket pengar på sikt så ta dig en funderare på om det kan vara dags att ge din partner en högre pension. Läs mer om varför man kan föra över premiepension och hur det fungerar i tidigare inlägg.

Som det ser ut idag så kan du inte föra över premiepension till din sambo. Vi har skickat in ett förslag om att detta ska bli möjligt. Vi får se om och i sådant fall när det kan bli aktuellt.